időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Az indokolatlan szenvedés a hideg miatt súlyosabb betegségeket jelezhet

Forrás: Life.hu
2022.10.07. 08:39
Az indokolatlan szenvedés a hideg miatt súlyosabb betegségeket jelezhet

Bár az ősz beköszöntével rengetegen siratják a kellemesen meleg tavaszi-nyári napokat, akadnak, akik különösképp megsínylik a hideg hónapok beköszöntét – írja a Life.hu.

Ha már viszonylag enyhe lehűlés esetén is alaposan fel kell öltöznünk ahhoz, hogy ne vacogjunk, végtagjaink pedig általában jégcsapokra emlékeztetnek, érdemes beiktatnunk egy teljes körű orvosi kivizsgálást, mert lehet, hogy komoly egészségügyi rendellenesség váltja ki ezeket a panaszokat. A teljesség igénye nélkül az alábbi zavarokra gyanakodhatunk. 

Pajzsmirigy-alulműködés

Ez a kétlebenyes belső elválasztású mirigy többek között az anyagcsere-szabályozásért felel. Ha nem termel elég pajzsmirigyhormont, vagy a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani azokat, kellemetlen tünetek jelentkeznek. Közéjük tartozik a hajhullás, a bőr kiszáradása, a kimerültség, a menstruációs ciklus zavara, illetve az emésztési bántalmak és sok esetben a súlygyarapodás is. Emellett a beteg rendkívül érzékennyé válhat a hidegre, gyakorta szinte fájdalmasnak érezheti azt.

Alulműködő agyalapi mirigy

Bár ez a mirigy nem nagyobb egy borsószemnél, hatalmas feladat hárul rá: egész hormonháztartásunkat szabályozza. Zavarait legtöbbször jóindulatú tumorok okozzák, de előfordul, hogy mechanikai sérülés, ionizáló sugárzás, fertőzés, gyulladás, vérellátási probléma vagy autoimmun folyamat váltja ki rendellenes működését.

Mivel az agyalapi mirigy termeli a pajzsmirigyserkentő hormont, a TSH-t is, elégtelensége pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet, melynek egyik jellemző tünete a hidegre való érzékenység.

Veseproblémák

Ha a hibásan működő vese nem képes hatékonyan megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, az negatív hatást gyakorolhat a testhőmérséklet-szabályozásra. A vesék továbbá az eritropoetin nevű hormon termeléséért is felelősek, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvértestek előállításában. A túl alacsony vörösvérsejt-szám vérszegénységet eredményez, melynek egyik tünete a fázékonyság.

Vérszegénység

Ezt a rendkívül gyakori egészségproblémát a legtöbb esetben vashiány okozza. Kialakulhat továbbá B12-vitamin és folsavhiány miatt, valamint különféle szervi problémák következtében is. Mivel az anémiát a vörösvértestek számának kóros csökkenése és/vagy a felszínükön található hemoglobin hibás működése, esetleg alacsony szintje okozza, a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, ez pedig hidegintoleranciát eredményezhet.

Diabétesz

A diabéteszes nefropátia, azaz a cukorbaj következtében kialakult vesebetegség általában az idősebb érintetteknél fordul elő, akik már hosszú ideje (10-20 éve) küzdenek ezzel a kórral. Jellemző tünetei az étvágytalanság, az émelygés, a hányás, a gyakori légszomj, a zavartság, valamint az arc és a végtagok duzzanata. Emellett állandó hidegérzetre panaszkodhat a beteg, még akkor is, ha egyébként nem tartózkodik hűvös környezetben.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.