Súlyos betegséget előzhetünk meg a rendszeres halfogyasztással

Egy új tanulmány szerint már heti egy adag olajos hal elfogyasztása is segíthet.

Forrás: Híradó.hu2022. 10. 06. 19:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy közel 2200, főként negyvenes és ötvenes éveikben járó amerikai részvételével végeztek kutatást, amely során megmérték a vérükben lévő omega-3 zsírsavak szintjét – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Ezek főként az olajos halak, például a lazac, a makréla, a hering és a szardínia fogyasztásából származnak, bár táplálékkiegészítőként is szedhető.

Kiderült, hogy minél magasabb volt egy résztvevő omega-3 szintje, annál jobban teljesítette a logikai feladatokat, ez pedig összefügg azzal is, hogy az életben könnyebben oldják meg a problémákat.

A legmagasabb omega-3-szinttel rendelkező emberek háromnegyedének pedig nagyobb volt a hippokampusza is.

A hippokampusz nélkülözhetetlen szerepet játszik az összetett információk, események memorizálásában és a térbeli tájékozódásban.

Ezek az emberek a kutatók szerint valószínűleg hetente legalább egy adag olajos halat fogyasztottak. Arra is rájöttek, hogy a halnak köszönhetően megnagyobbodott hippokampusz segít csökkenteni a kockázatát a demencia és különböző emlékezetproblémák kialakulásában.

Claudia Satizabal, a San Antonio-i University of Texas Health Science Centre munkatársa és a tanulmány vezetője elmondta: 

A halfogyasztás segíthet az agy egészségesebb öregedésében és védelmet nyújthat a demencia ellen.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.