időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Súlyos betegséget előzhetünk meg a rendszeres halfogyasztással

Forrás: Híradó.hu
2022.10.06. 19:33 2022.10.06. 20:22
Súlyos betegséget előzhetünk meg a rendszeres halfogyasztással

Egy közel 2200, főként negyvenes és ötvenes éveikben járó amerikai részvételével végeztek kutatást, amely során megmérték a vérükben lévő omega-3 zsírsavak szintjét – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Ezek főként az olajos halak, például a lazac, a makréla, a hering és a szardínia fogyasztásából származnak, bár táplálékkiegészítőként is szedhető.

Kiderült, hogy minél magasabb volt egy résztvevő omega-3 szintje, annál jobban teljesítette a logikai feladatokat, ez pedig összefügg azzal is, hogy az életben könnyebben oldják meg a problémákat.

A legmagasabb omega-3-szinttel rendelkező emberek háromnegyedének pedig nagyobb volt a hippokampusza is.

A hippokampusz nélkülözhetetlen szerepet játszik az összetett információk, események memorizálásában és a térbeli tájékozódásban.

Ezek az emberek a kutatók szerint valószínűleg hetente legalább egy adag olajos halat fogyasztottak. Arra is rájöttek, hogy a halnak köszönhetően megnagyobbodott hippokampusz segít csökkenteni a kockázatát a demencia és különböző emlékezetproblémák kialakulásában.

A paleoétrend alapjai

Az életmódváltás nemcsak azzal jár, hogy elkezdünk sportolni, ilyenkor a táplálkozásunkon is változtatunk.

Claudia Satizabal, a San Antonio-i University of Texas Health Science Centre munkatársa és a tanulmány vezetője elmondta: 

A halfogyasztás segíthet az agy egészségesebb öregedésében és védelmet nyújthat a demencia ellen.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.