időjárás 7°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Megdöbbentő dolgot találtak a daganatok belsejében

Forrás: Origo.hu
2022.10.05. 09:25 2022.10.05. 09:57
Megdöbbentő dolgot találtak a daganatok belsejében

Gombák nyomaira bukkantak a kutatók a daganatok belsejében. Egyelőre nem tisztázott, hogy ezek a gombák szerepet játszanak-e a rák kialakulásában vagy terjedésében – olvasható az Origó cikkében.

Az eseteket vizsgáló két tanulmány – amelyek a rangos Cell szakfolyóiratban jelentek meg – gombák DNS-ét azonosította a tumorok belsejében. Az első kutatás során összesen 17 ezer rákbeteg szövet- és vérmintáit vizsgálták, az eredmények alapján pedig 35 ráktípus esetében azonosították a gombák genetikai „ujjlenyomatait”.

Akadtak olyan tumorok, amikben nem voltak gombák, és voltak olyan daganatok is, amelyekben viszont hatalmas mennyiségben voltak jelen

– mondta Ravid Straussman, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet rákkutatója.

Straussman becslése szerint egyes daganatokban ezer-tízezer rákos sejtre jutott egy gombasejt.

Ha figyelembe vesszük, hogy még a piciny tumorok is körülbelül egymilliárd rákos sejtet tartalmaznak, akkor könnyen elképzelhető, hogy a gombáknak komoly hatása van a rák működésére.

Minden ráktípusra más gombaközösség jellemző?

Straussman és csapata azt találta, hogy minden egyes ráktípusra egyedi gombaközösség volt jellemző; köztük voltak emberben élő, normális esetben ártalmatlan gombák, és olyanok is, amelyek betegséget, például élesztőgombás fertőzéseket okozhatnak. Ezek a gombafajok bizonyos baktériumokkal együtt fordultak elő a tumorokban. 

Egyelőre nem ismert, hogy a mikrobák kölcsönhatásba lépnek-e egymással, és ha igen, akkor elősegítik-e a daganatok terjedését.

A második tanulmány abban különbözött az elsőtől, hogy kifejezetten három ráktípusra összpontosított: gyomor-bélrendszeri, tüdő- és emlődaganatokra.

A kutatók megállapították, hogy az említett tumorfajtákban három gombacsoport (Candida, Blastomyces és Malassezia) volt leginkább jelen.

Vannak arra utaló jelek, hogy a gombák ronthatják a túlélési esélyeket

Mindkét kutatócsoport talált arra utaló jeleket, hogy bizonyos gombák jelenléte összefüggésbe hozható a rákos betegek állapotának romlásával.

Straussman kutatócsoportja például azt találta, hogy azoknál a mellrákos betegeknél, akiknek a daganatában jelen volt a Malassezia globosa nevű gomba, kisebb eséllyel élték túl a rákot, mint azok, akikben nem találták nyomát a gombának.

Hasonló eredményekre jutott a másik kutatócsoport tanulmánya is: ők kifejezetten a gyomor-bélrendszeri daganatokra fókuszáltak, és arra jutottak, hogy a Candida gyulladásos folyamatokat indított be, segítette a rákos sejtek terjedését, és rontotta a túlélési esélyeket.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.