Megdöbbentő dolgot találtak a daganatok belsejében

A tudósok aggasztónak tartják a felfedezést.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 05. 9:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gombák nyomaira bukkantak a kutatók a daganatok belsejében. Egyelőre nem tisztázott, hogy ezek a gombák szerepet játszanak-e a rák kialakulásában vagy terjedésében – olvasható az Origó cikkében.

Az eseteket vizsgáló két tanulmány – amelyek a rangos Cell szakfolyóiratban jelentek meg – gombák DNS-ét azonosította a tumorok belsejében. Az első kutatás során összesen 17 ezer rákbeteg szövet- és vérmintáit vizsgálták, az eredmények alapján pedig 35 ráktípus esetében azonosították a gombák genetikai „ujjlenyomatait”.

Akadtak olyan tumorok, amikben nem voltak gombák, és voltak olyan daganatok is, amelyekben viszont hatalmas mennyiségben voltak jelen

– mondta Ravid Straussman, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet rákkutatója.

Straussman becslése szerint egyes daganatokban ezer-tízezer rákos sejtre jutott egy gombasejt.

Ha figyelembe vesszük, hogy még a piciny tumorok is körülbelül egymilliárd rákos sejtet tartalmaznak, akkor könnyen elképzelhető, hogy a gombáknak komoly hatása van a rák működésére.

Minden ráktípusra más gombaközösség jellemző?

Straussman és csapata azt találta, hogy minden egyes ráktípusra egyedi gombaközösség volt jellemző; köztük voltak emberben élő, normális esetben ártalmatlan gombák, és olyanok is, amelyek betegséget, például élesztőgombás fertőzéseket okozhatnak. Ezek a gombafajok bizonyos baktériumokkal együtt fordultak elő a tumorokban. 

Egyelőre nem ismert, hogy a mikrobák kölcsönhatásba lépnek-e egymással, és ha igen, akkor elősegítik-e a daganatok terjedését.

A második tanulmány abban különbözött az elsőtől, hogy kifejezetten három ráktípusra összpontosított: gyomor-bélrendszeri, tüdő- és emlődaganatokra.

A kutatók megállapították, hogy az említett tumorfajtákban három gombacsoport (Candida, Blastomyces és Malassezia) volt leginkább jelen.

Vannak arra utaló jelek, hogy a gombák ronthatják a túlélési esélyeket

Mindkét kutatócsoport talált arra utaló jeleket, hogy bizonyos gombák jelenléte összefüggésbe hozható a rákos betegek állapotának romlásával.

Straussman kutatócsoportja például azt találta, hogy azoknál a mellrákos betegeknél, akiknek a daganatában jelen volt a Malassezia globosa nevű gomba, kisebb eséllyel élték túl a rákot, mint azok, akikben nem találták nyomát a gombának.

Hasonló eredményekre jutott a másik kutatócsoport tanulmánya is: ők kifejezetten a gyomor-bélrendszeri daganatokra fókuszáltak, és arra jutottak, hogy a Candida gyulladásos folyamatokat indított be, segítette a rákos sejtek terjedését, és rontotta a túlélési esélyeket.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.