A Himalájához költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája

Pici hétfőn indult útnak a faj európai programját koordináló rotterdami állatkertbe.

Forrás: MTI2021. 03. 30. 9:40
null
A Himalájához költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenyegetett helyi fajok védelmére és tenyésztésére szakosodott, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája – közölte az intézmény vezetője hétfőn az MTI-vel.

Nagy Gergely Sándor kiemelte: az ország első vidéki állatkertje történetében először vesz részt olyan, kontinenseken átívelő nemzetközi fajmegőrzési tenyészprogramban, amelynek célja az egyedek természetes élőhelyre történő visszatelepítése.

A veszélyeztetett besorolású vörös panda globális fajmenedzsment-tervének (GSMP) részeként két európai intézmény, a koppenhágai és a debreceni állatkert egy-egy egyedére esett a választás, hogy átköltözzenek a faj természetes elterjedési helyén, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe.

A Himalájához költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája
Fotó: Pixabay

A Debrecenbe 2014-ben érkezett, kiváló genetikájú nőstény ikerpár egyik tagja, Pici hétfőn indult útnak a faj európai programját koordináló rotterdami állatkertbe, ahonnan rövidesen tovább szállítják Indiába – jelezte az igazgató.

Pici ikertestvére, Maci sem marad azonban magára: már javában udvarol neki Pandita, a fiatal hím, aki tavaly nyáron érkezett Debrecenbe az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében – tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

A borítókép illusztráció

Ezzel a módszerrel jobban érthetik a lovak, ha beszélnek hozzájuk

Jobban érthetik a lovak, ha az ember úgy beszél hozzájuk, mint a kisgyerekekhez – állapították meg francia kutatók.

Sokan úgy beszélnek a házi kedvenceikhez, mint a kisgyerekekhez: magasabb hangon, eltúlzott hanglejtéssel, sok lovas a lovához is így szól. Két francia kutatóintézet (a Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezeti Nemzeti Kutatóintézet, INRA és a Francia Lovasintézet, IFCE) etológusai új tanulmányukban ennek a kommunikációnak a hatásosságát vizsgálták.

Az Animal Cognition tudományos lap friss számában megjelent tanulmányuk eredményeit felhasználhatják a tenyésztők és a lovasok, hogy megkönnyítsék a napi kommunikációt.

Az anyai, szülői, vagy más néven babának szóló (IDS) beszédet számos kutatás tanulmányozta, és sok előnyéről számolt be: hasznos a kapcsolat szempontjából és elősegít egyes tanulási folyamatokat.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.