A kiegyensúlyozott reggeli hatással lehet az osztályzatokra

A mindennapok rohanása miatt előfordulhat, hogy a reggeli nem kap akkora figyelmet, mint amekkorát kellene. Pedig a legújabb kutatás azt mondja, hogy a reggeli elhagyása negatív hatással lehet a gyerekek teljesítményére az iskolában – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 11. 14:14
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Frontiers in Public Health című kiadványban megjelent tanulmány szerint, azok a tanulók, akik minden nap reggeliznek, jobb osztályzatokat kapnak az iskolában, mint azok, akik gyakran kihagyják a reggelit.

Ennek oka, hogy a reggeli nemcsak a testet, hanem az agyat is feltölti energiával.

A reggeli és a teljesítmény kapcsolatának kutatására az angliai Leeds Egyetem kutatói 294 16-18 éves résztvevőt kértek fel. A munka során a résztvevők egy étkezési naplót vezettek, amelyben nemcsak a reggelijük kapott helyet, hanem az aznapi teljesítményük is.

Reggeli alatt azokat az ételeket és italokat értették a kutatók, amit a gyerekek reggel 10 óra előtt fogyasztottak el. Az étkezési naplók segítségével a kutatók felállítottak egy gyakorisági mércét. Voltak, akik ritkán (0-1 nap), alkalmanként (2-3 nap) és gyakran (4-5 nap) reggeliztek a tanítási napokon.

Megállapították, hogy azok a hallgatók, akik iskolai napokon ritkán reggeliztek, rosszabb osztályzatot kaptak, mint azok a társaik, akik gyakran reggeliztek. sőt, a ritkán reggelizők általában két jeggyel teljesítettek rosszabbul.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Eközben az Iowai Egyetem kutatóinak 2015-ös tanulmánya is hasonló eredményeket közölt. Azt találták, hogy az ingyenes iskolai reggeli segített az alacsony jövedelmű családok gyermekeinek tanulmányi szempontból jobb eredményeket elérni. Az ingyenes reggelit kínáló iskolákban a diákok

matematikai pontszáma nagyjából 25%-kal volt magasabb, mint azoké a diákoké, akiknek az iskolái nem kínáltak ingyenes reggelit.

Egy másik tanulmányból továbbá az is kiderült, hogy azok a tanulók, akik tápláló, gyümölcsökben, zöldségekben és fehérjében gazdag reggelit fogyasztottak, jobban teljesítettek az írásos teszteken, mint azok, akik magas sótartalmú vagy valamilyen feldolgozott ételt fogyasztottak reggelire.

Összességében elmondható tehát, hogy a kiegyensúlyozott reggeli nemcsak a gyerekek fejlődése szempontjából, hanem a tanulmányi eredményeik miatt is fontos.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.