Hogyan hatnak hangulatunkra a különböző ételek?

Mielőtt bárki rávágná, hogy csakis a csoki a boldogság kulcsa, Gombóc Artúr kedvencénél bizony sokkal hatásosabb hangulatjavító ételek is léteznek. A Diéta és Fitnesz dietetikusa, Kovács Judit elmondja, melyek ezek.

Forrás: DIÉTA ÉS FITNESZ2020. 11. 09. 9:33
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban vannak olyan élelmiszerek, pontosabban összetevők, amik joggal sorolhatók a hangulatjavító ételek kategóriájába. Ugyanis hatással vannak a hangulatunkra, vagyis az idegrendszerre!

A fehérjék

A fehérjék aminosavakból állnak, amik elengedhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez. Az agyban található bizonyos anyagok közül, amik az információ áramlásáért felelnek, jó néhány aminosavakból keletkezik. Tehát az aminosavak (fehérjék) hiányos fogyasztása ezeknek az anyagoknak az elégtelen termelődéséhez vezethet, ez pedig összefüggésbe hozható egyes pszichiátriai, idegrendszeri betegségek kialakulásával.

Az összes aminosav csakis állati eredetű termékekben található meg, például sajtban, tejben, húsban, tojásban.

A növényi eredetű fehérjeforrások nem tartalmaznak minden aminosavat, vagyis inkomplett fehérjeforrások. Így tisztán növényi étrend esetén fennáll a lehetősége egy-egy aminosav hiányos bevitelének. Ezért fogyasszunk változatosan fehérjeforrásokat, hiszen ezzel is támogathatjuk agyunk egészségét. Ha esetleg vegán módon étkezünk, akkor alaposan nézzünk utána a fehérjék jó kombinálásának, illetve kérjük dietetikus segítségét.

Jótékony ómega-3 zsírsavak

Az idegrendszer nagy mennyiségű zsírt, ezen belül ómega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek befolyással vannak az érzelmi funkciókra, a hangulatra is. Számos kutatás hozta összefüggésbe az ómega-3 zsírsavak hiányát a depresszió kialakulásával. Az ómega-3 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért csak étkezéssel tudjuk biztosítani a szükséges mennyiséget. Élelmiszereink közül a lenmag, a repce, a dió, a szója, illetve ezek olajai, a zsírosabb húsú tengeri halak, mint a lazac vagy a makréla, a kagylók és egyéb tengeri élőlények (polipok, rákok stb.), valamint kisebb mennyiségben az édesvízi halak (például busa, csuka, pisztráng) tartalmazzák. Érdemes ezeket hetente többször is fogyasztani.

Barátaink a szénhidrát és a króm

Az idegrendszerre, hangulatunkra a fentieken kívül talán legnagyobb hatással a szénhidrátok vannak, hiszen ezek biztosítják az agysejtek számára az energiát. A szénhidrát cukormolekulákból épül fel, amik az emésztés során glükózzá, vagyis szőlőcukorrá bomlanak. Ezek jelentik agyunk számára a fő energiaforrást, amit nagy mennyiségben használ nap mint nap. Ha nem eszünk elég szénhidrátot, levertek és feszültek leszünk. Ha lehangoltak vagyunk, akkor általában valamilyen édességre vágyunk, mivel úgy érezzük, az majd boldoggá tesz. Ez egy ideig így is van, mert a vércukorszint hirtelen emelkedése gyors és nagy mennyiségű inzulinkibocsátáshoz vezet, ami elősegíti a triptofán nevű aminosav mozgósítását az idegrendszerben. Ezzel pedig hozzájárul a „boldogsághormonként” ismert szerotonin termelődéséhez. De ez a hatás csak rövid ideig tart!

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Lelki eredetű problémákra is gyógyír a sport

A mozgás maga az élet. Ha testileg és/vagy lelkileg megbetegszünk, akkor a testmozgás gyógyír lehet, a sport a segíthet visszanyerni elveszett életerőnket.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.