Kezdődik a Hévízi-tó körüli sétány és park felújítása

Csütörtökön, a munkaterület átadásával megkezdődik a Hévízi-tó körüli sétány és park mintegy 634 millió forintból megvalósuló felújítása – közölte a város polgármestere.

Forrás: MTI2021. 03. 31. 11:21
null
Megújul a Hévizi-tó és környéke Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön, a munkaterület átadásával megkezdődik a Hévízi-tó körüli sétány és park mintegy 634 millió forintból megvalósuló felújítása – közölte a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) kifejtette: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázatán a Festeticsek örökségét őrző települések közösen nyertek 1256 millió forintot a főúri család történelmi és szellemi értékeinek megóvására. A Magyar Turisztikai Ügynökség partnerségében, a Keszthelyt és Gyenesdiást is érintő pályázat keretében Hévíz 634 millió forintot fordíthat a tófürdő főbejárata előtti park és a Schulhof sétány felújítására.

Megújul a Hévízi-tó és környéke
Fotó: MTI/Varga György

A természetvédelmi területen az állat- és növényvilág megóvása mellett tervezték meg a munkálatokat, amelyek csütörtökön kezdődnek meg a munkaterület átadásával, a befejezési határidő pedig a jövő év áprilisa. Megmaradnak a jellegzetes platánfák, mindössze 63 nem őshonos cserjét vagy fát távolítanak el, ugyanakkor közel 13 ezer új növényt, illetve további egynyári virágokat telepítenek – sorolta a polgármester.

A tóra nagyobb belátást adó átalakítás része egy zenepavilon és egy szakrális bemutatóhely megépítése, a szökőkút, a pergolák, az öntözőrendszer és a csapadékvíz-elvezetés felújítása. Közel 11 ezer négyzetméteren frissítik fel a gyepterületet, csaknem 6,6 ezer négyzetméteren díszburkolatot építenek, illetve 95 új kandelábert állítanak fel – tette még hozzá.

Papp Gábor úgy fogalmazott: a Hévízen jelenleg zajló átalakítások a jövő évi turisztikai szezon kezdetére befejeződnek, így nemcsak a tó körüli zöldterület újul meg, de a véderdő is, illetve még idén nyáron elköltözhet a tó szomszédságából a buszpályaudvar, hogy a helyén új rendezvényteret alakítsanak ki.

Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója arról beszélt, hogy a kórház területén most induló felújítások azért is fontosak, mert ez emblematikus helye Hévíznek. Arra is emlékeztetett, hogy a városnak és az egészségügyi intézménynek közös érdeke, hogy minél többen gyógyulhassanak, töltődhessenek fel a Festeticsek jóvoltából több mint 220 éves gyógyászati múlttal rendelkező városban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.