Kimutatható a fülzsírból, hogy mennyire vagyunk stresszesek

A fülviaszból kimutatható a kortizol nevű stresszhormon szintje – állapították meg kutatók, akik szerint a módszer segítheti a depresszió vagy a stresszel összefüggő állapotok jobb diagnosztizálását és kezelését.

Forrás: MTI2020. 11. 05. 16:48
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kortizol (kivonható a fülzsírból) egy olyan hormon, amely stressz hatására figyelmeztető jeleket küld az agynak, és ilyenkor a szervezet csaknem összes rendszerét képes befolyásolni, az immunrendszertől kezdve az emésztésen át az alvásig – írja a BBC hírportálja.

A különböző zavarokban, például a szorongásban és a depresszióban játszott szerepe azonban nem teljesen ismert.

A University College London pszichiátere, Andres Herane-Vives azt vizsgálja, hogy mit jelezhet a szervezet megemelkedett vagy lecsökkent kortizolszintje.

Fotó: Pexels

A mentális egészségi állapotra vonatkozó tüneteket mutató embereknél elméletileg meg lehetne mérni a kortizolszintet, ami segíthetné a pontosabb – jelenleg nagyrészt egyéni megítélésen alapuló – diagnosztizálást.

A kortizol a vérből is mérhető, ez azonban csak pillanatképet ad a hormon aktuális szintjéről, ráadásul mivel a vérvétel önmagában stresszes lehet a páciensnek, az eredmény nem biztos, hogy a valóságot fogja tükrözni.

Fotó: Pexels

Herane-Vives, aki egy újfajta fülpiszkálót is kifejlesztett, amely nem károsítja a dobhártyát, arra volt kíváncsi, hogy a páciens krónikus – hosszú távon fennálló – kortizolszintjét meg lehet-e mérni a szervezet olyan szöveteire fókuszálva, ahol a hormon felgyülemlik. A szakember eleinte a hajtüszőkkel próbálkozott, ám végül a fülzsírból jobb vizsgálati anyagot tudott kivonni. A tanulmány 37 alany bevonásával készült.

Némi továbbfejlesztéssel a módszer egyebek között a glükózszint vagy akár a vírusok elleni antitestek mérésére is alkalmas lehet.

A tudósok szerint migrént okozhat a túlzott kávéfogyasztás

Bár egy vagy két csésze elfogyasztása után talán még nem igazán érzünk változást, de úgy tűnik, hogy ha ezt az adagot napi háromra vagy többre emeljük, azzal növelhetjük a fejfájás kockázatát. A migrént akár komoly fájdalmak is kísérhetik. Becslések szerint világszerte egymilliárd ember szenved emiatt, ami nemcsak legyengítheti a szervezetünket, hanem képtelenné is tesz minket például a napi munkavégzésre vagy épp a rutinfeladatokra.

A kávé migrénben betöltött szerepét eddig nem magyarázták el megfelelően a kutatók, hiszen még a kávé által okozott hatások teljes skálája sem teljesen világos.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.