Miért kell tésztát enni, ha sportolunk?

Az elmúlt években divatos étrendek szerint a magas fehérjetartalmú, egészséges zsírokat és kevés szénhidrátot tartalmazó ételeket javallott fogyasztani. Pedig a szénhidrátok elhagyása kifejezetten káros lehet a sportolóknak – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 11. 9:01
null
Nem véletlen, hogy a profi hosszútávfutók tésztát esznek vacsorára a nagyobb versenyek előtt Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szénhidrátokra, mint például gyümölcsre, zöldségre, kenyérfélékre, tésztára, szüksége van a szervezetünknek, ha sportolunk. A szénhidrát elengedhetetlen ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtsunk. Persze jó minőségű szénhidrátot kell fogyasztani. Durumtésztát vagy teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát, pékárut.

A szénhidrát a szervezet fő üzemanyagforrása

Amikor kenyeret, tésztát vagy más szénhidrátot eszünk, ezeket a szervezet lebontja, és nagy részük glükózzá alakul. A glükóz a szervezet elsődleges „üzemanyagforrása”, így ha nem kap belőle elegendőt, nem lesz energiánk az edzésekhez.

Nem véletlen, hogy a profi hosszútávfutók tésztát esznek vacsorára a nagyobb versenyek előtt
Fotó: PEXELS

Kiváló edzés utáni étel

Intenzív edzés során a szervezet glikogénraktárai lemerülnek. Ahhoz, hogy visszatöltődjenek, és az izom regenerálódjon, szénhidrátban gazdag ételt és fehérjét kell fogyasztanunk. Erre kiváló megoldás egy zöldséges tészta például.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend nem fenntartható

A magas fehérjetartalmú ételek segítenek abban, hogy leadjuk a felesleges kilókat. Ám ha nem kap elegendő szénhidrátot a test, egy idő után már nemcsak a zsírokat, hanem az izmot is lebontja.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ez történik a testünkkel, ha tésztát eszünk

A tésztát mindenki szereti, szívesen készíti, és fogyasztja, mert olcsó, ezerféleképpen variálható, és villámgyorsan teljes értékű fogás készíthető belőle. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire egészséges, vagy épp alakbarát, de az tény, hogy mértékkel fogyasztva, a tésztával csakis jót tehetünk testünknek – írja a Mindmegette.hu.

Energialöket

Mivel a testünk elsődleges üzemanyagforrásai az összetett szénhidrátok, ha gyorsan, nagy dózisban van energiára szüksége, ajánlott egy adag, ebben híresen gazdag tésztát elfogyasztanod. Amikor a szervezet nekilát feldolgozni a bevitt szénhidrátot, azt először glükózzá, azaz cukorrá alakítja, ami, ha bekerül a véráramba, azt felveszik a sejtek, és ATP nevű molekulákat képezve megkezdik az energiatermelést, ami aztán különböző feladatok ellátásában támogatják a testünket. A fel nem használt cukor aztán elraktározódik, jellemzően a májban és az izmokban, a következő felhasználási lehetőségig.

Jókedv

Az összetett szénhidrátok másik csodája, hogy stimulálják az agyban a szerotonin nevű anyag termelését, amit a köznyelv boldogsághormonként tart számon, a hangulatunkra gyakorolt kedvező hatása okán. De ezen felül, igen nagy részben a szerotonin felel a csontok egészségéért és sebgyógyulási folyamatokért is, így jó, ha tésztaevéssel indikáljuk a folyamatot.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.