Okoskötés segíthet a sebfertőzés elkerülésében

A selyemből készült anyagba nanogyémántokat ágyaztak be, érzékennyé téve az anyagot a sebfelszín hőmérsékletének emelkedésére.

Forrás: MW2020. 10. 16. 8:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sebfertőzés korai jeleinek észlelésére képes okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint a technológia nem csupán az orvosok munkáját segíti, de kevesebb fájdalmat okoz a pácienseknek.

A szerdán bemutatott második generációs kötés selyemből készül, amelybe nanogyémántokat ágyaztak be, érzékennyé téve az anyagot a sebfelszín hőmérsékletének emelkedésére, ami az sebfertőzés korai jele.

Az orvosok a nanogyémántok hőérzékelő képessége révén jutnak információhoz a seb állapotáról.

A kutatók meglepetésére az új anyag rendkívül magas antibakteriális ellenállást mutat a bőrsérülések elfertőződésében kulcsszerepet játszó Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokkal szemben, miközben nem gátolja az oxigén és a tápanyagok áramlását a sebbe.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Az influenza elleni oltással a koronavírus ellen

Ezen a héten minden háziorvosi rendelőbe megérkezik az influenza elleni ingyenes védőoltás, de vannak olyan praxisok, amelyek már meg is kezdték a beadását – írja a beol.hu cikke.

A legfontosabb, hogy az egészségügyi szempontból leginkább sérülékeny krónikus betegek és a 60 év felettiek, valamint az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói beoltassák magukat. Szintén térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz mindenki más is, aki élni akar ezzel a lehetőséggel – közölte korábban Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Szavazás

A közeledő influenzajárvány időszaka miatt e heti szavazásában azt kérdezte a portál az olvasóitól, hogy beoltatják-e magukat a vírusos megbetegedés ellen.

Kezdjük azzal a válaszlehetőséggel, amely kérdésünkre a legkevesebb szavazatot kapta, mindössze 6 százalékot:

„Maszkot hordok, így egyetlen vírusnak sincs esélye nálam.”

A maszk használatával, a védőtávolság betartásával, a gyakori és alapos kézmosással nemcsak a koronavírus-, hanem az influenzafertőzés esélyét is csökkenthetjük. A biztonság kedvéért a maszk hordása mellett azért ajánlott kérni az influenza elleni védőoltást is. A vakcina hatásos és biztonságos, nincs benne élő vírus, ezért nem lehet tőle megbetegedni, viszont az immunrendszerünket felkészíti az élő vírusokkal szembeni sikeres védekezésre.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.