Sídivat-történelmi áttekintés

Bár sípályákon elsődleges a biztonságot nyújtó felszerelés, a hatvanas évektől kezdődően a sportszergyártó cégek egyre nagyobb figyelmet fordítottak a különböző kiegészítők megjelenésére is – írja a csupasport.hu.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 01. 09. 19:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok évtizednek kellett eltelnie, hogy a fából és kemény bőrből készült sícsizmáktól eljussunk a minden igényt kielégítő, állítható síbakancsokig. Rengeteget változott a síruhák szabása, kinézete és színvilága is, mivel idővel ráeszméltünk, hogy a sípályán is számít, hogyan nézünk ki.

Elég belelapoznunk egy húsz évvel ezelőtti símagazinba, hogy lássuk, milyen gyorsan változik a sídivat. Bumfordi síkesztyűk, az űrhajóssisakok méretét meghaladó, böhöm fejfedők, illetve méretes, „susimacis” síkabátok és sínadrágok köszönnek vissza a lapokról és a weboldalakról. Nem is beszélve nagyszüleink fából készült, leginkább kacsalábra hasonlító síléceiről, robusztus „síbakancsairól” és bambusznádból készült botjairól.

A sídivat csak a hatvanas-hetvenes években lángolt fel, és a trendet gondosan követő síelők legnagyobb örömére a folyamat azóta is tart.

A kezdetek

Eleinte nem volt olyan útmutatás, amely meghatározta volna, hogyan nézzen ki egy síöltözet. A sípályán a hölgyek gyapjúszoknyát és sportcipőt viseltek, amit semmiféleképpen sem nevezhetnénk előnyösnek, hiszen ezek a ruhadarabok nem voltak vízállóak, ráadásul súlyuk miatt manőverezni is nehezebb volt bennük. A férfiak leginkább gyapjúpulóverben, lovaglónadrágban vagy buggyos gatyában síeltek, amelyet betűrtek a zoknijukba, így védve cipőjüket a beázástól.

A jezsuita Pius gimnázium és internátus (ma Pécsi Tudományegyetem) parkja.
Fotó: Fortepan / Jezsuita Levéltár

A diszkókorszak

Idővel a szellős síszoknyát a sztreccsnadrág váltotta fel, amelynek legfőbb előnye, hogy nem ázott át, ráadásul jóval könnyebb volt, mint a szoknya, így sokkal gyorsabban síelhettek benne a hölgyek. Végül, de nem utolsósorban a gyapjúszoknyával ellentétben nem dörzsölte ki az ember csupasz lábát. A feszes sínadrágok első változatai az 1960-as években jelentek meg, ám idő kellett, hogy széles körben elterjedjenek. Az 1970-es években azonban – a pajesszel és a trapéznadrággal együtt – észrevehetően népszerűvé váltak a síelők körében.

A neonkorszak

Hogy némi képet kapjunk az 1980-as évek sídivatjáról, elég, ha megnézzük a Wham! együttes Last Christmas című slágerének videoklipjét: ez idő tájt mindenki a méretes síkabátokat és sísálakat, a tégla alakú sításkákat és a széles léceket kereste a boltokban.

Az egyberuha elterjedése is a nyolcvanas évek sídivatához kötődik
Fotó: FLICKR

Ezt az évtizedet többnyire a neonszínben pompázó síruhák és a réteges öltözködés jellemezte. Megjelennek a vállvédők és az ujjatlan síkesztyűk. Ám ami ennél is fontosabb, a síelők körében ekkor válik rendkívül népszerűvé az egyberuha. Előnye a sztreccsnadrággal szemben, hogy a szigetelésnek köszönhetően hatékonyan tartja a meleget. Olyan népszerűvé vált, hogy idővel nemcsak a nők, hanem a férfiak is „rákaptak.”

A overál hőszigetelése miatt is praktikus viselet
Fotó: FLICKR

Az ezredforduló

A kétezres éveket leginkább a zsebek kiteljesedése jellemezte. Az ezredfordulót követő évtized legfontosabb szempontja a ruhatervezést illetően, hogy annyi zseb legyen a síruhán, amennyire csak szükség lehet, vagy még annál is több – nemcsak kívül, belül is.

Síelés 2020–2021 magazinunkban hosszabban is írunk a sídivat fejlődéséről, esztétikai és használati fontosságáról. Fókuszban a Covid-mentes síelés, óvintézkedésekkel, de külföldi körkép, divattörténet, gasztrotipp és sok egyéb sícikk is színesíti a 84 oldalas magazint, amely kapható az újságárusoknál.

Minden, ami utána következik

A gore-tex színre lépésének köszönhetően egyre inkább elmosódik a határ a divat és a technológia között. Ez a szövetanyag ugyanis egyszerre szellős és vízálló, ami azóta is „nyerő páros”. Hogy ne fázzanak, sokan jégernadrágot húznak alá, a vékony hosszú ujjú felső pedig felszívja az izzadságot.

A mai sídivat praktikus és mégsem tér el sokban a civil öltözködéstől
Fotó: PEXELS

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Miért hasznos és egészséges télen is a szabadtéri sport?

Ha ismerjük a téli sportolás egészségügyi előnyeit, akkor talán lelkesebben, motiváltabban állunk majd neki a szabadtéri edzéseknek – írja a Diéta és Fitnesz.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.