Önellátás: így aknázzák ki a vidékben rejlő lehetőseket

A kormány célja, hogy a helyi termékeket előállító, háztáji néven ismert gazdaságok működési lehetőségeit szélesítse.

BL
2013. 09. 19. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon (OMÉK) a Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai konferenciát szervezett a vidéki foglalkoztatás és a helyi közösségek kapcsolatáról, amelyen V. Németh Zsolt kiemelte: a vidéki településeken, a falvakban a globális tömegtermékek helyett ismét a helyben megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, tojást, tejet és húst kellene előnyben részesíteni. Ennek feltételeit teremthetik meg a félig önellátó háztáji gazdaságok, amelyek működését a jövőben még inkább ösztönözni, segíteni kívánja a minisztérium. Már mintaprogramok indultak a jó gyakorlatok megismertetésére az alágazatokban, a nyúltenyésztéstől kezdve a húsgalambtartáson át az üszők kihelyezéséig – hangsúlyozta.

A vidékstratégiának köszönhetően véget ért a küszködés időszaka hazánkban, a magyar föld védelmet élvez – mondta szeptember 18-án Orbán Viktor miniszterelnök az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításon ünnepi köszöntőjében.

 

A helyi élelmiszerben és a rövid ellátási láncban nagy tartalék van, ezt jelzi az is, hogy Európában a közvetlen értékesítés már nem csupán piaci rés, hanem külön ágazattá kezd válni – mondta V. Németh Zsolt augusztusban Balatonkenesén.

Az egyik legfontosabb cél, hogy a háztáji gazdaságokban megtermelt élelmiszerekkel, mezőgazdasági termékekkel a gazdaságokat működtető családok élelmiszer-önellátását biztosítani lehessen. Emellett a háztáji gazdálkodási forma – kiegészülve különböző agroszociális gazdasági modellekkel – közösségformáló erő lehet a falvakban, segítve a helyi élelmiszerellátást vagy akár a részleges energiaellátást.

A mintaprogramok finanszírozására a tárca az utóbbi években néhány százmillió forintot fordított. Egy-egy projekt megvalósítására a minisztérium esetenként 3-7,5 millió forintot költött – mondta V. Németh Zsolt az MTI-nek.

Kis Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési Főosztálya Térségi Programok Osztályának vezetője az MTI-nek egyebek között arról beszélt, hogy a helyi termelés lehetőségeinek szélesítése, az öngondoskodás erősítése a lakosság helyben tartását segíti. Főként a kis falvakban, településeken létfontosságú, hogy legyen foglalkoztatás, amely megteremti a helyben élők jobb megélhetésének lehetőségét. Perspektívát ad azoknak az embereknek is, akik nem vagy csak nehezen tudnak lakóhelyükről kimozdulni, azonban a saját háztartásuk számára meg tudják termelni az élelmiszert. Ez a segélyezés alternatívája lehet – mutatott rá.

Sztolyka Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály polgármestere a román határhoz közeli település példáján mutatta be, hogy egy erdőháti falu ha akar, akár önfenntartóvá is válhat. Ennek alapja a közösség tenni akarásán túl a helyi lehetőségek ismerete és kihasználása – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.