időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Tranzakciós illeték áthárítása: pert nyert az MNB

NT
2013.12.17. 10:57

A nemzeti bank a Sberbankkal szemben nyerte meg a pert, az egykori Volksbank Zrt. áthárította a tranzakciós illetéket.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság december 9-ei ítélete szerint az MNB pernyertes lett a Sberbank Magyarország Zrt. (korábbi nevén Magyarországi Volksbank Zrt.) által vele szemben indított bírósági eljárásban. A közlemény szerint a bíróság az ítélet kihirdetésekor rövid indoklásként szóban elmondta: a nemzeti bank jogelőd felügyeleti hatósága mind a jogszabályi relevancia, mind az egyoldalú szerződésmódosítás fogalmi értelmezése során helyesen járt el, illetve a visszafizetésre kötelezés tekintetében nem lépte túl hatáskörét.

A jegybank a közleményben felidézi, hogy a Sberbank azután indított pert, hogy az MNB jogelőd felügyeleti hatósága, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2013. júniusi határozatában megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével és a díjszámítási módszer megváltoztatásával jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire.

A Sberbank új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál és bankkártyájánál, általa elismerten a tranzakciós illeték áthárítására. A hitelintézeti törvény alapján azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A bank előzőleg – az új díj életbe lépéséig – számos számlacsomagjánál az ügyfelekre nézve hátrányosan módosította a szerződésekben foglalt díjszámítási módot is, amit szintén tilt a törvény, hívja fel a figyelmet az MNB.

A történtek miatt a felügyelet a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett összesen 21 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek az új díjként, illetve a díjszámítási mód megváltoztatásával a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett 233 millió forintot.

Az ügy előzménye, hogy a felügyeleti hatóság a tranzakciós illeték bevezetésére való tekintettel rendkívüli adatszolgáltatásra hívta fel a pénzforgalmi szolgáltatókat. Az első adatszolgáltatási határidőig beérkezett válaszok elemzése alapján a felügyeleti hatóság 2013 márciusában témavizsgálatot indított több pénzforgalmi szolgáltatóval, így a Sberbankkal szemben is – emlékeztet közleményében a jegybank.

Az MNB honlapján az olvasható, folyamatosan elemzik, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók a tranzakciós illetékről szóló jogszabály 2012. július végi kihirdetésétől fogva – illetve a tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetés 2013. július végi bevezetése és a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó szabályok tervezetének megjelenése óta – módosítottak-e szolgáltatási díjaikon, vezettek-e be új díjat, változtattak-e díjszámítási módszerükön, s mindezt mely megalapozó dokumentumok alapján végezték.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője a Hír Televíziónak korábban arról beszélt, törvény tiltja, hogy meglévő szervezetek új díjat vezessenek be. Ugyanakkor például a tranzakciós illetékre hivatkozva könyvelési díj vagy illetékköteles díj felára elnevezéssel új díjak jelentek meg a vizsgálataik alapján.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.