Megnyugodhatnak a befektetők, nincs baj a gazdasággal

Nem kell aggódniuk a közel-keleti befektetőknek az amerikai kincstárjegyekben lévő befektetéseik miatt.

NT
2014. 05. 11. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai állampírok továbbra is kiváló likvid befektetési lehetőséget kínálnak a dollár globális tartalékdeviza szerepének és általános elfogadottságának köszönhetően – mutatott rá Lockhart, hozzátéve, hogy az energiahordozókban gazdag országok a jövőben minden bizonnyal diverzifikálni fogják kötvénybefektetéseiket. Kifejezte reményét azonban, hogy a befektetők a jövőben is a dollárt tekintik majd az egyik preferált befektetési eszközüknek.

Rámutatott, hogy a dollár globális tartalékdevizaként betöltött szerepe a hat évvel ezelőtt kezdődött pénzügyi válságban valóban megkérdőjeleződött és a jövőben valamelyest gyengülhet is. Rámutatott azonban, hogy belátható időn belül a dollár szerepében lényeges változás nem fog bekövetkezni. „Közel és középtávon nem látok egyetlen olyan devizát sem, amelyik át tudná venni a dollár szerepét, és bízom benne, hogy a dollár mind tartalékdevizaként, mind befektetési eszközként továbbra is nagy megbecsülésnek örvend majd” – mondta Dennis Lockhart.

„A dollárnak van a legmélyebb tőkepiaca a világon, ami nagyon fontos szempont a befektetők szemében, és úgy látom, hogy az amerikai gazdaságnak mind a fundamentumai, mind a ciklikus aspektusai a javulás jeleit mutatják, ami biztató jel a dolláreszköz-tulajdonosok számára” – fogalmazott. Az amerikai gazdaság növekedési üteme a második negyedévben elérheti az évi 3 százalékot is, de azt, hogy a növekedés fenntartható lesz-e, még egy jó ideig nem fogjuk biztosan tudni – mutatott rá Lockhart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.