Óvatos kamatpolitikát hozhat a nemzetközi bizonytalanság

A jegybank monetáris tanácsának tagjai szerint óvatos monetáris politikára van szükség.

KG
2014. 05. 14. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegyzőkönyv szerint a kamatdöntő ülésen a monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy csökkenti Magyarország sérülékenységét a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány.

Egy tanácstag véleménye szerint a további kamatcsökkentések hatása egyre kevésbé érződik, a lazítás folytatása inkább csak a kockázatokat növelné.

A tanács egy másik tagjának véleménye szerint a túlzottan alacsony alapkamat a forinteszközök alacsony hozama miatt akár erőteljes tőkekivonást is kiválthat, ami pénzügyi stabilitási kockázatot hordozhat.

Az újabb inflációs meglepetés lehetőséget ad a Magyar Nemzeti Banknak a monetáris enyhítési ciklus folytatására, és bár nem vehető bizonyosra, hogy az MNB – legalábbis kamatcsökkentések formájában – él is ezzel a lehetőséggel, azonban legalább egy-másfél évig nem várható jegybanki kamatemelés sem – jósolták az áprilisról szóló keddi inflációs adatismertetés után londoni pénzügyi elemzők. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy deflációs veszély nem fenyeget Magyarországon.

 

Történelmi mélyponton

 

Április 29-én újabb történelmi mélypontra, 0,1 százalékponttal, 2,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A Magyar Nemzeti Bank nem utalt a kamatcsökkentési ciklus végére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.