Tényleg új szelek fújnak az EU-ban?

Lentner Csaba elemezte Magyarország helyzetét az Európai Unión belül.

KA
2014. 05. 12. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lentner szerint az uniónak a globális növekedésben betöltött szerepe folyamatosan mérséklődik, azaz gazdasági értelemben gyengül, ám a kultúrában, a tudományban, a demokráciában, az emberi jogok tekintetében viszont az elkövetkezendő évtizedekben is mintaadó szerepet tölt be, tehát jó egy ilyen térséghez tartozni.

A közgazdászprofesszor szerint a 2004–2012 közötti időszakban az egy főre jutó GDP vonatkozásában, vásárlóerő-paritáson számolva Magyarország mindössze négyszázalékos növekedési ütemet ért el egy főre vetítve, szemben Lengyelországgal és Romániával, ahol ez 16 százalék volt. Tehát az előző kormányok nem használták fel jól az EU-tól lehívható forrásokat – mondta Lentner.

Hozzátette: 2004 után a nemzeti érdekérvényesítés is háttérbe szorult, s csak most, az utóbbi időkben figyelhető meg, hogy nem a globális összeurópai érdekek szerinti gazdaságpolitika folytatódik Magyarországon, és a kormány a nemzeti erőforrások koncentrációjára, kiterjesztésére, a hazai lakosság jövedelmének felzárkóztatására helyezi a hangsúlyt. „Azt hiszem, hogy a növekedési dinamizmusunk ( ) is érzékelhetően magasabb, hiszen több a fizetés, jobban növekszik a GDP” – állapította meg a professzor.

Lentner szerint a jövőben is lesznek konfliktusok az EU-val, hiszen ha a nemzeti érdek úgy kívánja, és a kormány ezt akarja kiteljesíteni az összeurópaival szemben, akkor a szabadságharcnak folytatódnia kell. „Az EU-val nekünk a következő négy évben is nagyon komolyan meg kell ütköznünk” – tette hozzá. „Új szelek fújnak az Európai Unióban, és a felzárkózni kívánó kelet-európai országok igényeihez illeszkedő, összeurópai gazdaságpolitikára van szükség” – jelentette ki Lentner.

A magyaroknak tudniuk kell, hogy a kezükben van a lehetőség Európa sorsának alakítására – mondta a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára a budapesti Európa-napi fesztiválon május 11-én.

Május 10-én Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-nagygyűlésen úgy fogalmazott: „Ne engedjünk olyan képviselőket Brüsszelbe, akik akár így, akár úgy lejáratják Magyarországot. Ne engedjük Brüsszelbe a Tavares-jelentés tollba mondóit, nincs szükségünk meghunyászkodókra, olyanokra, akik feladják a magyar emberek érdekeit.”

Május 13-tól célegyenesbe fordul a Fidesz–KDNP európai parlamenti választási kampánya, a pártszövetség a támogatóit telefonon is megkeresi, majd levelet is küld nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.