3 százalék körül lehet a növekedés

Jelentős lesz az export bővülése, míg a fogyasztási kiadások növekedése tovább gyorsul.

KG
2014. 07. 08. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palócz Éva kiemelte: a magánfogyasztás durván 2 százalékkal emelkedhet idén, a beruházások éves átlagos növekedése, az első negyedévi kiugró bővülés után lassul, de még így is dinamikus marad, éves átlagban meghaladja a 9 százalékot. A konjunktúrakutató cég idén átlagban 310 forintos euró árfolyamot valószínűsít. Palócz Éva elmondta: a téli közmunkaprogram eredményeképpen 2014 elején is folytatódott a foglalkoztatottság rendkívüli ütemű növekedése, a látványos évkezdés után mérsékeltebb ütemben, de folytatódhat a javulás, éves átlagban 2014-ben 8 százalék körüli munkanélküliségi rátával számolnak a kutatók.

A Kopint-Tárki előrejelzése szerint idén és jövőre is 2,9 százalékos uniós módszertan szerinti (úgynevezett ESA-szerinti) GDP-arányos államháztartási hiány várható. Az infláció idén történelmi mélypontot ér el, éves szinten is mindössze 0,2 százalék körül lesz, az infláció csökkenésének ilyen jelentős mértékéhez elsősorban az energiaárak 10 százalékot meghaladó esése járult hozzá – emelte ki a vezérigazgató.

Palócz Éva elmondta: az idén az ipar bruttó termelésének nagyjából 7,5 százalékos bővülésével számolnak, az év további részében a belföldi értékesítés növekedni fog, az exporteladások eddigi kiugróan magas növekedési üteme viszont valamelyest mérséklődik majd. Rámutatott: az építőipari termelés az idei év elején „vágtázó ütembe” csapott át, éves átlagban 18 százalékos vagy még ennél is magasabb növekedést vár az ágazatban a konjunktúrakutató cég.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a devizahitelesek mentőcsomagjának hatására a jövőben a lakossági fogyasztás nőhet. A kormány célja azonban nem lehet az, hogy az egész bankrendszer működését ellehetetlenítse, a csomag bevezetését valamilyen módon össze kellene kötni a banki különadó rendezésével. Egy másik kérdésre elmondta: a jegybanki alapkamat csökkentését 2 százaléknál végképp abba kellene hagyni.

Dinamikusan bővült a kiskereskedelmi forgalom az MTI által megkérdezett makrogazdasági elemzők szerint, akik így az idei gazdasági bővülés egyik legnagyobb összetevőjének nevezték a lakossági fogyasztást.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. javította 2014-re vonatkozó növekedési előrejelzését, így a bruttó hazai termék 2,5 százalékos növekedésével számol, és a korábbinál lényegesen alacsonyabb, 0,5 százalékos inflációt vár.

Mint arról korábban beszámoltunk, javítottak hazánk gazdaságának növekedési előrejelzésein a londoni pénzügyi elemzők a közép-európai térség második félévi kilátásairól készített prognózisukban. Kiderült: a növekedés minősége és dinamikája is javulásnak indult. Nem most korrigáltak először a szigetország szakértői.

Ismert, a KSH adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez megegyezik a múlt hónapban közölt előzetes becsléssel. Ennek hatására a nagy londoni házak az előző, részleges GDP-becslés közzététele után felfelé korrigálták a magyar gazdaságra adott növekedési prognózisaikat az erőteljes első negyedévi teljesítmény alapján.

A Nemzetgazdasági Minisztérium olyan erős és versenyképes gazdaságot igyekszik építeni Magyarországon, amely mindenki számára sikert és lehetőséget teremt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter június 11-i sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatta a tárca államtitkárait. Varga hangsúlyozta: a magyar gazdaság előtt kitárultak a lehetőségek, és – a négy évvel ezelőtti állapottal ellentétben – a gazdaságpolitikának nem a válságkezelés vagy az azonnali csődhelyzet elhárítása az alapvető célja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.