Korrigáltak Londonból, változott a magyar gazdaság dinamikája

Jelentősen javítottak az elemzők a magyar gazdaság kilátásain, a jegybank 2 százalékos kamatszintig enyhíthet.

NT
2014. 06. 09. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerint a közép-európai EU-régióban erősödő lendületű növekedés várható a következő negyedévekben, és a növekedésen belül egyre kiegyensúlyozottabbá válik a belső és a külső kereslet szerepe. A ház szerint az idei első negyedévi térségi GDP-adatok arra vallanak, hogy ez a minőségi átalakulás már jelentősen előrehaladt, és a korábban vártnál is gyorsabban zajlik.

Mindezek alapján a Morgan Stanley londoni elemzői az eddigi 2,4 százalékról 2,9 százalékra javították a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott prognózisukat, 2015-re pedig az eddigi 2 százalék helyett 2,4 százalékos GDP-pluszt várnak Magyarországon. A cég az általa eddig várt 2,1 százalékról 2,6 százalékra emelte a cseh gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzést, és fenntartotta a 2015-re érvényes, szintén 2,6 százalékos növekedést valószínűsítő becslését.

Lengyelországban a Morgan Stanley közgazdászai az idén 3,6 százalékos, jövőre 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak; ezek változatlan előrejelzések.

A cég elemzői közölték, hogy előrejelzési modelljük a következő két évre a trendnövekedés feletti növekedési ütemeket jelez a közép- és kelet-európai gazdaságokban, vagyis magasabb tartós növekedést annál, amelyet a térség gazdaságai elvileg még inflációs kockázat nélkül potenciálisan elérhetnek.

A Morgan Stanley szakértői megállapítják ugyanakkor, hogy a régió inflációs kilátásai ennek ellenére jelentősen kedvezőbbek a ház által az év elején vártnál, elsősorban az olyan volatilis összetevők miatt, mint az élelmiszerek és az energiahordozók.

Mindezek alapján a ház azzal számol, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar gazdaság lendületes kilábalása mellett is a 2 százalékos alapkamat eléréséig folytatja enyhítési ciklusát. A Morgan Stanley elemzői szerint az MNB az idei harmadik negyedév végére éri el ezt a kamatmélypontot, és 2015 végéig is csak 3 százalékra emeli vissza .

Más nagy londoni házak legutóbbi előrejelzéseikben hasonló mértékű további enyhítést valószínűsítettek az MNB részéről, tekintettel a magyar gazdaság inflációs környezetére.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői új, felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy eddig 2,3 százalékos alapkamaton várták az MNB enyhítési ciklusának végét, de most már 2 százalékon valószínűsítik a kamatmélypontot.

Módosított előrejelzésük indoklásában a Barclays közgazdászai kiemelték, hogy az alacsony inflációs, sőt deflációt idéző környezet az MNB-t akár a forint további gyengítésére is ösztönözheti, enyhítendő annak a kockázatát, hogy deflációs várakozás alakul ki, ami bizonyos fogyasztási kiadások halasztására késztethetné a magyar háztartásokat.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének elemzői legutóbbi felülvizsgált prognózisukban szintén felidézték, hogy a ház nemrég a 2,3 százalékos alapkamat eléréséig terjesztette ki az MNB enyhítési ciklusának végpontjára adott prognózisát, a cég szerint azonban most már ezt az előrejelzést is lefelé ható kockázatok terhelik. A ház jelenlegi várakozása az, hogy az MNB alapkamata egészen a 2 százalékos szintig terjedő sávban mozoghat lefelé.

Ismert, a KSH adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez megegyezik a múlt hónapban közölt előzetes becsléssel. Ennek hatására a nagy londoni házak az előző, részleges GDP-becslés közzététele után felfelé korrigálták a magyar gazdaságra adott növekedési prognózisaikat az erőteljes első negyedévi teljesítmény alapján.

Újabb jó hír, hogy nemrég a Nemzetközi Valutaalap, az IMF is – rendes éves gazdaságpolitikai értékelésében –  elismerte a hazai gazdaság folyamatos erősödését. Összegzésükben ez áll: Magyarország már kilábalt a recesszióból. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezt úgy kommentálta, hogy az IMF most publikált jelentésének megállapításai – annak kritikusabb elemeivel együtt is – azt mutatják, hogy elismerik a kormány erőfeszítéseinek immár jól látható eredményeit. Az IMF összességében pozitívan értékelte a növekedési hitelprogramot, valamint a többéves költségvetési tervezés rendszerét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.