A Kúria után már nincs kamatemelés

Az AXA Bank három lépésben emelné a devizahitele kamatát.

Hajdú Péter
2014. 07. 10. 2:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Abból kell kiindulni, hogy a Kúria jogegységi döntése a bankok egyoldalú kamatemelésével kapcsolatosan nem mondta ki egyértelműen azok tisztességtelenségét. A legfelsőbb bírói fórum csupán támpontokat adott arra vonatkozóan, hogy mi tisztességtelen, és mi nem – nyilatkozta lapunknak a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója. Nagy Márton felhívta a figyelmet arra, ezért megvan az elméleti lehetősége annak, hogy a bankok bizonyítani tudják: a Kúria döntése után is jogosan emeltek a deviza- vagy éppen a forinthitelek kamatán, ám ennek a gyakorlatban kicsi az esélye. Annak azonban nagyobb, hogy az új törvény értelmében szinte minden ilyen lépés tisztességtelennek számít. A bankok ugyanis csak úgy tudnak jogosan kamatot emelni, ha megfelelnek egyszerre hét feltételnek, és ez kevésbé valószínű.

Melyek is ezek a feltételek? A devizahitelesekről szóló új törvény kimondta, hogy csak abban az esetben tekinthető tisztességesnek az egyoldalú kamatemelés, ha az egyértelmű, illetve könnyen áttekinthető, valamint érthető a szerződésmódosítás megfogalmazása; tételesen tartalmazza az emelés indokaként megnevezett okokat. Továbbá a bank nem befolyásolhatja a kamatemelésre ható tényezőket, ezeknek valóban meg kell magyarázniuk az emelkedést, illetve annak mértékét. Végül lehetővé teszi a szerződésből való kilépés lehetőségét az ügyfélnek, illetve a szerződésben azt is rögzíti, hogy a kamatot befolyásoló tényezőknek az ügyfél számára kedvező változása esetén a kamat csökkentése következik be.

További részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.