Kiemelt jelentőségű évek elé nézünk

Igazságosabb, méltányosabb és hatékonyabb forráselosztás kell a magyar mezőgazdaságban Lázár János szerint.

NT
2014. 07. 10. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János azzal kapcsolatban, hogy a terület a Miniszterelnökséghez került, elmondta: a Miniszterelnökségen elismerik azt a munkát – és annak eredményeit –, ami az elmúlt négy évben ezen a területen a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) folyt, de a magyar vidéki társadalom szempontjából a most következő hét év kiemelt jelentőségű lesz.

– Orbán Viktor miniszterelnök július 5-én, a Magosz tisztújító közgyűlésén beszélt arról, hogy terveik szerint a 150 ezer eurónál magasabb támogatásokat nem utalják át a nagyüzemeknek, hanem ezeket az összegeket vidékfejlesztési célokra csoportosítják át. Így a földalapú támogatások egy meghatározott részét a nagybirtokosok helyett a kis- és közepes gazdaságok kaphatják majd meg.

 

– A Magyarországra jutó uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősorban a közvetlen támogatások összege emelkedik – hangsúlyozta az agrárgazdaságért felelős államtitkár szerdán egy ceglédi rendezvényen.

Több mint ezermilliárd forint áll rendelkezésre a fejlesztések elősegítésére, a vidéki társadalom felzárkóztatására, integrációjára, az esélyegyenlőség megteremtésére, valamint a különböző gazdasági lehetőségek kihasználására. Nem mindegy, hogy ez a jelentős forrás miként kerül elosztásra, azt széles körben kell hozzáférhetővé tenni – húzta alá Lázár János.

A miniszter utalt arra, hogy az előző uniós költségvetési ciklusban a vidéken felhasználható fejlesztési forrásokhoz csak kevesen juthattak hozzá a forráskoncentráció miatt. Ezen kívánnak most változtatni. Ez volt a fő oka annak, hogy a miniszterelnök úgy döntött, hogy ezt a területet közvetlenül szeretné felügyelni a Miniszterelnökséget vezető miniszter segítségével. „Távol szeretné tartani a különböző nagyüzemi lobbikat e forrás felhasználásától, amiben nem voltunk sikeresek az elmúlt hét esztendőben” – fűzte hozzá.

Lázár János úgy vélekedett: „Ez az utolsó lehetőség arra, hogy a vidéken zajló nagyon negatív társadalmi folyamatokban ezeket a forrásokat az eddigieknél igazságosabban, méltányosabban, jobban, hatékonyabban lehessen felhasználni.”

A miniszter szerint ok-okozati összefüggés van a hátrányos helyzetű vidéki településeken és térségekben zajló negatív folyamatok és a korábban lezajlott forráskoncentráció között. A miniszter jelezte: éppen a felzárkózás segítése érdekében más forrásból – például az operatív programokon keresztül is segíteni kívánják a vidék fejlődését. Ez utóbbira az élelmiszeripar fejlesztését szolgáló 200-300 milliárd forintos forrást említette.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára többek között arról beszélt, hogy saját elképzelései egybeesnek a kormányzati szándékokkal, a vidék iránti nagyfokú elkötelezettséggel. Magyarország gerince a vidék, a vidék gerince a mezőgazdaság, a mezőgazdaság gerince pedig a kis- és közepes vállalkozásokban lelhető fel – mondta.

A vidékfejlesztési forrásokat oda kell eljuttatni, ahol a legnagyobb szükség van rá – húzta alá. Ezért új eljárásrendet alakítanak ki a Miniszterelnökségen a forrásokhoz való hatékony hozzáférés érdekében. Szakítanak a bürokráciával, és hatékony, gyors, átlátható és átjárható rendszert építenek ki, amelynek legfontosabb célja a munkahelyteremtés és a versenyképesség növelése.

Mindennek a megvalósításához pedig megfelelő feltételeket biztosít, hogy a fejlesztési források egy helyen, a Miniszterelnökségen kaptak helyet. Megemlítette: a vidékfejlesztési államtitkárság vidékre, Kecskemétre való költöztetését „január 1-jétől kívánjuk kivitelezni”, jelenleg is zajlanak az ez irányú felmérések. Hozzátette: ez a lépés szimbolikus jelentőségű is, mivel a döntéshozatal közelebb kerül azokhoz, akiket szolgálni kíván.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.