Kiöntött importtejjel demonstráltak a termelők

Budaörsön, Nagytarcsán és Pécsett félpályás útlezárással tiltakoztak.

BLM
2014. 07. 08. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegedűs Imre elmondta: a tejtermelők azért vonultak az utakra – a három helyszínen a becslések szerint mintegy 600-800-an, 40-50 mezőgazdasági munkagéppel és mintegy 100-120 személygépkocsival –, hogy tiltakozzanak az országba jórészt feketén behozott külföldi tejtermékek dömpingje, és az ennek nyomán alkalmazott kiskereskedelmi gyakorlat, az „akciózás” ellen.

Hozzátette: a magyar tejtermelők figyelemfelhívó akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a kiskereskedők a jelenleginél több magyar tejterméket forgalmazzanak, mert ez jelentős hatással van a belföldi nyerstej-felvásárlási árakra. Pillanatnyilag ugyanis a nyerstej felvásárlási ára csökken Magyarországon a külföldről beáramló tej- és tejtermékdömping miatt.

A magyar piacot leginkább a külföldről behozott ultrapasztőrözött, UHT tej, valamint a félkemény sajtoknál tapasztalható nagy mennyiségű import zavarja a leginkább. Az import egyrészt azért jön most be az országba, mert van némi tejtöbblet Európában, másrészt pedig a magas általános forgalmi adó (áfa) csábítja az importőröket – fejtette ki. A tejre vonatkozó 18 százalékos áfa ilyen-olyan módon történő megtakarítása, elcsalása ugyanis jelentős haszonnal kecsegtet – mondta.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) egyetért a magyar tejtermelők által megfogalmazott célokkal, amelyek arra irányulnak, hogy a magyar áruházak polcain minél több belföldi előállítású tej - és tej termék legyen – közölte Feldman Zsolt, a földművelésügyi tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kedden az MTI érdeklődésére.

 

Emlékeztetett arra: az elmúlt években a tárcának – együttműködve a termelőkkel, feldolgozókkal és kereskedőkkel – sikerült elérnie, hogy évről évre 10 százalékkal nőtt a magyar tej iránti kereslet. Emellett például már a múlt évben 43 százalékkal csökkent a tejimport is. A minisztériumban ezért úgy gondolják, hogy indokolt a fellépés azokkal a magatartásformákkal szemben, amelyek az elmúlt években az ágazati szereplők közös erőfeszítésével elért eredményeket megpróbálják – rövid távú piaci érdekek alapján – csökkenteni, „elrontani”.

 

Azon kívül, hogy az elmúlt években folyamatos volt az egyeztetés a piaci szereplőkkel, szigorú hatósági ellenőrzések is folytak annak érdekében, hogy az importból származó tej termékek ne csak a minőségi előírásoknak feleljenek meg, de a tisztességes piaci magatartás követelményeinek is eleget tegyenek az importőrök. Ezeket az ellenőrzéseket a jövőben is folytatják.

 

Továbbá az ágazat szereplőit a támogatási rendszerrel is segíteni kívánják – mondta. Hozzátette: a tárca szeretné elérni, hogy az ágazati szakmaközi szervezet segítségével minél nagyobb legyen a termelők, a feldolgozók és a kereskedők ágazati önszerveződése.

A demonstrációs bizottság vezetője hangsúlyozta: a magyar tejtermékek elsősorban a magas magyar áfa miatt drágábbak a külföldieknél. A magyar tejtermelők és feldolgozók hatékonysága ugyanis nem marad el a külföldiek mögött. Felhívta a figyelmet: egy 160 forintba kerülő UHT dobozos tej nem kerülhet legálisan az országba, mivel annak előállításához 70-75 forintos nyerstejre lenne szükség, ennyiért pedig nem lehet Európában nyerstejet vásárolni.

Elmondta, az unióban Magyarországon az egyik legolcsóbb a nyerstej, most kilogrammonként 100 forint körül van az ára. Magyarországnál csak Romániában, Lettországban és Litvániában olcsóbb a nyerstej az EU-ban, és nem ez utóbbi államokból ékezik tej- és tejtermék Magyarországra. Érkezik viszont Lengyelországból, Németországból és Ausztriából. Az utóbbi két országban 6, illetve 16 forinttal drágább a nyerstej, mint Magyarországon, és az onnan érkező UHT tej, illetve félkemény sajt mégis olcsóbb a magyar termékeknél – szögezte le Hegedűs Imre.

Hozzáfűzte: érti ő a magyar fogyasztókat, hogy az árut a lehető legolcsóbban kívánják megvásárolni, de a magyar termelő nem tud olcsóbban tejet előállítani, mert már most is nagy hatékonysággal termel. Azt szeretnék a termelők elérni, hogy ne a külföldi termékekkel, hanem a magyarral akciózzanak a kiskereskedők, ha azt szükségesnek tartják. A külföldi tej előállítása is annyiba kerül legalább, mint a magyar – több esetben még drágább is –, így ha egyenlő a versenyhelyzet, a magyar emberek többsége a magyar árut választja, ezt mutatják a felmérések – közölte.

Hegedűs Imre hozzáfűzte: ezért is demonstrálnak a tejtermelők azzal a szlogennel, hogy minden raklap magyar tej – egy magyar munkahely. Ennek érdekében adtak át petíciót Nagytarcsán annak a cégnek, amelyik például pizzafeltétként jelölt tejtermékhez – sajthoz – hasonló „tejimitátumot” hoz be az országba, alacsony árral csábítva a vevőket – fejtette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.