Szijjártó: Románia kulcsterület lehet

Magyarország és Románia stratégiai partnerei egymásnak a gazdasági együttműködésben is.

MD
2014. 07. 14. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Bukaresti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tartott fórumon Szijjártó Péter elmondta: Magyarország számára Románia Németország után a második legfontosabb exportpiac, a magyar export 6 százaléka irányul Romániába. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 6,7 milliárd euró volt, amelyben jelentős tételt képviseltek az energiahordozók, a gyógyszerek, az élelmiszer-ipari és gépipari termékek – tette hozzá az államtitkár.

Constantin Nita román gazdasági miniszter szerint évi mintegy 10 milliárd euróra lehetne növelni Románia és harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, Magyarország között a kétoldalú forgalmat.

Szijjártó Péter rámutatott: az idén már az első negyedévben előrelépés történt a kétoldalú kereskedelmi forgalomban, amely 7 százalékkal nőtt. A magyar export 2, az import 21 százalékkal bővült, de még mindig jelentős a magyar külkereskedelmi többlet – jelezte. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság nyitott, amit mutat, hogy az export értéke a GDP 83 százalékát is meghaladja. A magyar export háromnegyedét 850 nagyvállalat adja – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint Románia kulcsterület lehet abból a szempontból, hogy a magyar kis- és közepes vállalatok súlya növekedjen a magyar külkereskedelemben, hiszen a magyar kkv-k leginkább a szomszédos országokban tudnak sikereket elérni. Szerinte az építőipar, az élelmiszeriparigép-gyártás, a környezetvédelem, az energetika mind olyan terület, ahol a magyar kkv-k a siker reményében léphetnek román piacra.

A kkv-k együttműködéséhez szükséges a finanszírozás, illetve az átjárhatóság támogatása – mutatott rá az államtitkár. Ezt szolgálja, hogy a magyar és a román eximbankok szorosabbra fűzik együttműködésüket, és a határátjárhatóságot a következő hétéves uniós finanszírozási időszakban uniós források igénybevételével javítják.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Romániában öt irodával van jelen a Kárpát Régió Üzleti Hálózat. A több országra kiterjedő hálózat munkáját hatékonyabbá kívánják tenni, ezért a tervek szerint a Magyar Kereskedőház Zrt. rendszerébe integrálják – mondta.

Constantin Nita fontosnak nevezte a határon átnyúló programok erősítését a Duna mentén, illetve az energetikai vezetékek összekapcsolását. A román gazdasági tárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy modernizációs folyamat zajlik országukban is, az ipari parkok, a klaszterek, az út- és vasúthálózat fejlesztésére kiemelt hangsúlyt fektetnek.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a két ország közötti gazdasági lehetőségek nagyságrenddel nagyobbak, mint amennyit eddig kihasználtak, a kormányzati kapcsolatok erősödése kedvezően hat a gazdasági relációra. A kamara szerepéről szólva kitért arra, hogy Békéscsabán működik a magyar–román tagozatuk, Kolozsváron a magyar–román vegyes kamara dolgozik a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítésért. Az MKIK 49 százalékban tulajdonos a Kárpát Régió Üzleti Hálózatban – emlékeztetett.

Mihai Daraban, a Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az új piacok felé nyitás jelentőségét és ebben a két ország vállalkozóinak együttműködését emelte ki. Sorin Dimitriu, a Bukaresti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Duna-stratégia kínálta együttműködésre hívta fel a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.