Zágráb visszavásárolná az INA-részvényeket?

Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter ezt tartaná a legjobb megoldásnak.

BLM
2014. 07. 22. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivan Vrdoljak a Bloomberg hírügynökségnek adott interjút, amelyet a Hina horvát hírügynökség idézett. Ebben a miniszter azt mondta: „Horvátország energiastratégiája szempontjából a legjobb megoldás az volna, ha Zágráb visszavásárolná az INA-részvényeket. A második legjobb megoldás az lenne, ha sikerülne megállapodni a Mollal. Új partner keresése csak a harmadik lehetőség.”

A Mol kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezte, hogy stratégiája továbbra is egyértelmű és változatlan: a piaci alapokon működő INA a cél. A magyar társaság hangsúlyozza, ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások sikeresek, és az INA piaci elvek alapján működik tovább a jövőben, az hosszú távú növekedést és értékteremtést eredményez a részvényesek számára. Abban az esetben azonban, ha a kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek lesznek, és Zágráb továbbra is állami irányítású INA-t szeretne, a Mol el fogja adni részesedését. Amennyiben a horvát kabinet a privatizáció előrehaladott állapota ellenére állami irányítású INA-ban gondolkodik, a magyar vállalat felkéri arra, hogy hivatalos csatornákon keresztül jelezze a szándékát, hogy tárgyalni kíván a Mol összes INA-részvényének felvásárlásáról, ugyanúgy, ahogy azt más érdeklődő felek is teszik – tartalmazza a közlemény.

A magyar olajvállalat és a horvát kormány küldöttségei között július 25-én folytatódnak az egyeztetések az INA irányításáról. A magyar cégnek 49,07 százalékos, a horvát államnak 44,84 százalékos részesedése van az INA-ban, az irányítási jog a Molé.

A közelmúltban megjelentek olyan találgatások, hogy egy orosz energiaipari cég, például a Gazprom vásárolná meg a Mol részesedését.

A Hina idézi a Portfólió.hu hírportált, amely azt írta, a Mol részvényesei kétmilliárd dolláros (nem egészen 460 milliárd forint) áron megválnának az INA-ban meglévő részesedéstől. „Elvileg a horvát állam elő tudja teremteni ezt az összeget, de ez még sebezhetőbbé tenné az ország pénzügyi helyzetét” – mondta az Erste Bank budapesti elemzője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.