Hazai borból is sok a silány

Nem csak az ügyeskedők járhatnak rosszul rövid távon, ha a kormány erőteljesebben fellépne a borpiacon a minőség megkövetelése érdekében.

Dénes Zoltán
2014. 09. 02. 3:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak az ügyeskedők járhatnak rosszul rövid távon, ha a kormány erőteljesebben fellépne a borpiacon a minőség megkövetelése érdekében. Az ágazat legnagyobb adóbevételét hozó borrégiója, a kunsági ugyanis önti magából a minősíthetetlenül alacsony színvonalú borokat. Igaz, az árbevételt tekintve a nagyobb borászatok ettől a régiótól függetlenül kínálják alacsony kategóriás boraikat, ráadásul úgy, hogy a bevételük jelentős részét ezekből szerzik. Miután ezek a termékek megfelelnek a jogszabályokban leírt minimum- követelményeknek – de csakis azoknak –, az üzletek polcaira is legálisan kerülnek. Így adódik az a helyzet, hogy a tömegborok hozzák az ágazatból a legnagyobb adóbevételt az államnak. Ennek következtében pedig jelentős lobbierőbe ütköznek azok, akik fellépnek a minőségibb borok érdekében.

A fő kérdés továbbra is az: hazánk a kissé drágább, ámde a bor valódi értékeire építő termékek irányába kíván elmozdulni, vagy továbbra is elfogadjuk, hogy a literenkénti 150-200 forint körüli összegért, műanyag palackban megvásárolható borok országa vagyunk. A kormány mindenesetre már többször elkötelezte magát a minőség mellett, és ennek érdekében különböző lépések sorát jelentette be. Ennek ellenére az üzletláncok polcai továbbra is roskadoznak a silány borok alatt.

Az ellentétek legutóbb az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő-bor és pálinka albizottságában váltak szembetűnővé. Míg a szakpolitikusok és az ellenőrző hatóság képviselői egyöntetűen a minőségi kritériumok szigorítása mellett tették le a garast, a szakmai érdekképviselet, a Hegyközségi Nemzeti Tanács (HNT) tagjai inkább húzódoztak, mondván a szigor egyes években a hazai termelőket is sújthatja.

Megkerestük mi is a tanácsot, és megkérdeztük: mi a különbség az olasz import és a gyatra magyar bor között? A HNT azonban lapzártánkig nem válaszolt. A témában megkeresett borászok pedig – érthető okokból – nevük elhallgatását kérték. A bizottságban megfogalmazott felvetés értelmében hazánk akkor járna el a leghelyesebben, ha a boroknál jelenleg megkövetelt minimum kilencszázalékos alkoholtartalmat legalább tíz százalékra emelné. Font Sándor, a bizottság elnöke rávilágított: ezzel kiszorítható lenne a gyenge import, mert a magasabb alkoholfokú borokat az olaszoknál is csak a drágábban vett szőlőből tudják előállítani. Egyúttal – tette hozzá – versenyképessé tennék a hazai szőlőt és a bort is.

Kérdésünkre a Földművelésügyi Minisztérium is indokoltnak nevezte az érvényben lévő kilencszázalékos minimális tényleges alkoholtartalom tíz, esetleg 10,5 százalékra emelését. Mint közölték, az intézkedés nem érintené a természetes édes borok körét. A szigorítás – világítottak rá – jelentősen javítaná a forgalomban lévő földrajzi jelzés nélküli borok (asztali borok) minőségét, és így az adott éghajlati tényezőket figyelembe véve, valamint a mustjavítási korlátoknak megfelelve készülnének a jobb italok.

A szaktárca szerint az intézkedés növelné az előállított borok piaci árát is, ami kedvezően hatna a hazai szőlőtermesztés helyzetére. A borászok érdekképviseletét ellátó HNT húzódozása pénzügyi szempontból érthető, hiszen okkal félhetnek a bevételük nagy részének elvesztésétől, ám ez nem feltétlenül következik be. A 150-200 forintos borok az import mérséklődése és a hazai szabályok szigorítása nyomán feltételezhetően visszaszorulnának. Az alkoholfok emelését támogató borászok szerint helyüket a kissé drágább, ám bornak sokkal inkább nevezhető termékek vennék át.

A hazai 63 ezer hektárnyi szőlőterület egyharmada tartozik a kunsági borvidékhez, ahol a gyenge minőségű termékek jelentős részét állítják elő. A terület termelőinek igen nagy súlyuk van, adófizetési oldalról pedig a borágazat élenjárói, hiszen a műanyag palackos termékek a jogszabályok betartásával kerülnek a multiláncok polcaira. Így a szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy ők legalább nem feketén kereskednek, mint azok a termelők, akik a helyi borkimérőknek, vagy boltoknak adják el „suba alatt” az egyébként jó minőségű borukat.

A borászok szerint nem állja meg a helyét a HNT kifogása, miszerint előfordulhatnak olyan rossz évjáratok, amikor bizonyos szőlőfajták nem hozzák a tízszázalékos alkoholfok előállításához szükséges mustfokot. A kritikusnak nevezhető bianca szőlőfajtánál is elérhető a megfelelő mustfok, csak alacsonyabb lesz a termésátlag. Ez esetben is csak a mennyiség vagy a minőség kérdése eldöntendő. Ezért szerintük elegendő lenne megszabni a termékleírásokban az egy-egy hektárról maximálisan leszüretelhető mennyiséget. Enélkül a mostani probléma évtizedekig fennmarad, mivel az elmúlt években a szőlőtelepítési támogatások nagy részét a bianca telepítésére vették fel a kunsági borvidéken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.