Orbán Anita: Negatív irányba halad a kontinens

Növekszik Európa importfüggősége, miközben csökken a globális energiafelhasználásból való részesedése.

VZ
2014. 10. 15. 21:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belgiumi magyar nagykövetség külgazdasági irodája, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara brüsszeli EU-képviselete által szervezett esemény résztvevőit Vitézy Zsófia, a helyszínt biztosító Brüsszeli Balassi Intézet igazgatója, valamint Balogh András, Magyarország brüsszeli nagykövetségének ideiglenes ügyvivője köszöntötte.

A pódiumbeszélgetésen az Európai Unió energiabiztonsági helyzetét tekintették át a résztvevők, köztük Györkös Péter nagykövet, Magyarország állandó EU-képviseletének vezetője, Siegler András, az Európai Bizottság kutatási és innovációs főigazgatóságának igazgatója, Pálmai Márton, a Mol brüsszeli képviseleti vezetője, valamint Gaál József és Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, illetve főtitkára.

Orbán Anita a hosszabb távú trendeket felvázolva kitért arra: idővel meg fog szűnni Európa számára az a „kegyelmi állapot”, hogy az Egyesült Államok is importfüggőnek számít. Amerika a gáz szempontjából már függetlennek tekinthető, és olajból is csökken a függősége – mondta. Közölte: az uniós energiapiaci integráció viszont ez év végére nem valósul meg, bár ez volt korábban a kitűzött céldátum.

Györkös Péter szintén kiemelte, hogy „messze vagyunk még az egységes európai energiapolitikától”, hiszen eltérő a különböző tagországok helyzete és érdekrendszere. A különbözőségek közt említette, hogy egyes tagországokban állami, máshol gazdasági, üzleti szereplők állnak az ellátórendszerek mögött.

A pódiumbeszélgetésen többen szóltak az Ukrajnával kapcsolatos energiahelyzet súlyosságáról, Györkös Péter rámutatott arra, hogy azt aligha lehet kiragadni az orosz–ukrán konfliktusrendszer stratégiai környezetéből.

Az október 21-ére tervezett következő háromoldalú – EU–ukrán–orosz – energiatárgyalások kilátásait illetően Orbán Anita úgy vélekedett, hogy a nehéz helyzetben levő Ukrajnának mindenképpen megállapodásra kell törekednie, Oroszországról szólva pedig nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Moszkva is megállapodást akar, hiszen energiaszállítóként meg akarja őrizni jó hírét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.