Pogátsa: Veszélyben van az egész uniós konstrukció

A közösségi támogatásoknál is fontosabbak a közös piac nyújtotta lehetőségek – mondta a közgazdász.

MNO
2014. 10. 16. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recesszióban érthető, hogy rendre felerősödnek a bevándorlás-ellenes hangok Nyugat-Európában – mondta az az InfoRádió Aréna című műsorában Pogátsa Zoltán közgazdász: A Nyugat-magyaroszági Egyetem docense szerint az a probléma, hogy a csatlakozáskor az országok harmonizálták ugyan a munkaerő, a tőke és az áruk szabad áramlását, ám kimaradt a folyamatból a szociálpolitikai rendszerek egyeztetése. Úgy látja, hogy a bérek felzárkózása elmaradt, a jóléti államokat inkább leépítik, mint erősítik, így egyre nagyobb a nyomás az embereken, hogy Keletről Nyugatra vándoroljanak.

Pogátsa Zoltán szerint a keleti országok lakói megelégelték, hogy a bérük és az életszínvonaluk nem zárkózott fel a nyugatihoz és a következő hét éves költségvetési időszakban ez a kérdéskör kerül majd a középpontba. „Szétesnek az államaik, látszik, hogy minden országból felgyorsult a mobilitás Nyugatra, ez egyre nagyobb nyomás alá helyezi Nyugat-Európát. Megpróbálnak majd valamilyen intézményi megoldást találni arra, hogy a munkaerő szabad áramlását korlátozzák, és én még azt is megkockáztatnám, hogy akár Schengent is visszacsinálhatják” – jósolja a közgazdász. Szerinte az unió egész konstrukciója van veszélyben, és ehhez képest „vacakolásnak hat”, hogy „melyik biztos milyen pozíciót kap, és hány százalékkal tologatjuk el a kohéziós alap forrásait”.

A közgazdász arról is beszélt, hogy az Európai Unió döntően egy kereskedelmi szervezet, egységes belső piaccal, munka, tőke, szolgáltatások, és áruk szabad áramlásával, közös valutával, illetve a közösség vívmánya a schengeni övezet, és némi zöld dimenzió is megjelenik a döntéshozatalokban. Az uniós fejlesztési pénzeknél sokkal jobban meghatározza az államok egymáshoz fűződő viszonyát a kereskedelem – tette hozzá a közgazdász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.