Alapkamat: vágnak vagy nem vágnak?

Kamatdöntő ülést tart ma a jegybank monetáris tanácsa.

2015. 05. 26. 5:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A monetáris tanács az április 21-i ülésén a várakozásoknak megfelelően ismét 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely így újabb történelmi mélypontra, 1,80 százalékra csökkent.

Az áprilisi döntés után a testület jelezte: az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja.

Az ülésről kiadott közlemény szerint a testület úgy ítéli meg, hogy előrejelzéseik feltételeinek teljesülése mellett „az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója az irányadó ráta csökkentése és a tartósan laza monetáris kondíciók irányába mutat”. Megjegyezték azt is, hogy a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők szinte egybehangzóan arra számítanak, hogy a jegybank újabb 15 bázispontos csökkentéssel 1,65 százalékra mérsékli az irányadó rátát kedden. Kilencből mindössze egy elemző vár 10 bázispontos vágást. A konszenzus szerint a következő hónapban 1,5 százaléknál véget érhet a lazítási ciklus.

Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora az M1 műsorában úgy vélekedett, hogy további 10 és 20 bázispont között csökkentheti az 1,8 százalékos jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén az MNB. Ez a magyar gazdaság által produkált kedvező makroadatoknak köszönhető, amelynek nyomán a nemzetközi hitelminősítők egyre biztatóbban ítélik meg a magyar gazdaság kilátásait – közölte. Hozzátette, hogy legutóbb a Fitch Ratings változtatta stabilról pozitívra a prognózisát, de korábban kedvezően értékelte a magyar gazdasági folyamatokat a Morgan Stanley, a Forbes magazin és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a negyedére csökkent a jegybanki alapkamat, ami azt jelenti, hogy egyre olcsóbban juthatnak hitelhez a kereskedelmi bankoktól az állampolgárok, illetve mind olcsóbbá válik a magyar állam finanszírozása, ugyanis a jegybanki alapkamat csökkenése kihat az állampapír-piaci hozamokra is – fűzte hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a nyáron még folytatódhat a kamatcsökkentés. Ezt annál is inkább most kell végrehajtani, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke kilátásba helyezte a pénzügypolitika változását, vagyis a dollárkamat emelésére lehet számítani – mondta Lentner Csaba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.