Kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa

Az alapkamat jelenleg 1,35 százalékon áll.

MTI
2015. 11. 15. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A monetáris tanács tagjai egyhangúlag kamattartásra szavaztak a testület legutóbbi, október 20-i kamatdöntő ülésén.

Az alapkamat a júliusi kamatdöntő ülés óta 1,35 százalék, Matolcsy György MNB-elnök ekkor jelentette be, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy a jegybank a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

A legutóbbi, októberi kamatdöntő ülést követően kiadott közleményben az MNB kiemelte: a monetáris tanács szerint a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós, a teljes előrejelzési időhorizonton való fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul óvatos monetáris politikát indokol.

A legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből az is kiderült: a tanács szerint a kamatdöntés összhangban van a jegybank korábbi magatartásával és kommunikációjával, valamint a piaci várakozásokkal, így erősíti a jegybank hitelességét és kiszámíthatóságát.

Londoni pénzügyi elemzők október végén úgy vélték, hogy az MNB jövőre várhatóan újrakezdi monetáris enyhítési ciklusát, és akár 1 százalék alá is csökkentheti alapkamatát.

A JP Morgan londoni befektetési részlege jelentősen módosította a közép-európai EU-gazdaságok monetáris politikájára szóló előrejelzését, arra a véleményére alapozva a felülvizsgálatot, hogy az eurójegybank (EKB) decemberben várhatóan bejelenti mennyiségi enyhítési ciklusának kiterjesztését. A cég ezt figyelembe véve most már azzal számol, hogy az MNB a legnagyobb valószínűséggel 2016 első negyedében újabb monetáris enyhítési ciklusba kezd, és 0,35 százalékponttal 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát. A JP Morgan elemzői szerint megvan azonban annak az esélye is, hogy a magyar jegybanki alapkamat 1 százalék alá süllyed.

Más elemzőházak – például a Goldman Sachs – azonban úgy vélték, hogy az MNB 2016 végéig változatlanul hagyja alapkamatát. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legújabb előrejelzésükben „lehetségesnek” nevezték a további MNB-kamatcsökkentéseket, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nem ez az alapeseti forgatókönyvük. A ház szerint az esélyek megítéléséhez meg kell várni, hogy az EKB kibővíti-e mennyiségi enyhítési ciklusát, és/vagy azt, hogy az MNB még lejjebb módosítja-e inflációs előrejelzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.