Bizonytalan az új online kasszák sorsa

Senki sem tudja, mikortól kell használnia az elektronikus pénztárgépet a taxisoknak és a kaszinóknak.

Horváth Attila
2016. 01. 12. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja derült ki, hogy a falusi vendégfogadásból élő magánvállalkozók is mentesülnek az online pénztárgép bevezetésétől, pedig januártól nekik is kötelező lett volna elektronikus kasszával kiállított nyugtát adniuk. December végén dőlt el, hogy a fodrászok, a kozmetikusok és a szépségipari ágazat más, kisebb szereplői számára túl nagy terhet jelentene a gépek alkalmazása, így náluk sem vezették be az új rendszert. Pedig novemberben Varga Mihály még arról beszélt, hogy idén elindul az elektronikus számlarendszer, és bevezetik az online pénztárgépeket a szolgáltatóknál. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte ezek közül az autószervizeket, taxikat, a kondicionálótermeket, a wellness és a pénzváltás területét is. Arról szintén nincs hír, hogy a kaszinókat bekapcsolják-e az online rendszerbe.

– Még nem született döntés a bevezetésről, de utoljára novemberben érkezett hozzánk megkeresés a gazdasági tárcától – nyilatkozta lapunknak az Országos Taxisszövetség elnöke. Metál Zoltán elmondta, korábban arról volt szó, hogy 2017-ig vezetik be náluk a kasszákat, de a pontos részleteket még nem dolgozta ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Szerinte mindenképpen optimalizálásra szorul az eredeti terv, mert a tárca 1,5-2 milliárdos pluszbevételre számítana a személyszállítási ágazattól, ha bevezetnék ezeket a pénztárgépeket, ezt a számot azonban lehetetlen elérni.

– Tavaly ősz óta nem keresett senki a minisztériumtól, akkor hallottam utoljára arról, hogy nálunk is bevezetnék a rendszert. Pedig mi nem idegenkedtünk tőle, sok piaci szereplő véleményét kikértük. Új hírünk nincs, pedig eredetileg az idei első félévről volt szó – mondta lapunknak az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke. Spindler Tibor szerint az autó tartós fogyasztási cikk, ami életekért felel, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelően javítsák, és így a tulajdonos biztonságban legyen. Ebben a folyamatban fontos lépés lehet az online kassza, mert segítségével ellenőrizhetőbbé válhat a rendszer.

Beszéltünk néhány wellnessközpont és konditerem vezetőjével is. Ők tavaly meglepődtek Varga Mihály bejelentésén, mert hivatalosan nem tájékoztatta őket senki az online kasszákról. Azóta sem értesítették őket, csak a sajtóban megjelent hírekre támaszkodva próbáltak következtetéseket levonni. Azt mondták, hogy aki eddig becsületesen jelentett mindent az adóhatóságnál, annak az új rendszer sem okozhatna gondot.

A Magyar Pénzváltók Országos Egyesületét tegnap nem sikerült utolérnünk, de korábban lapunknak Kósa Zoltán elnök úgy nyilatkozott, hogy támogatják a kasszák bevezetését, mert a piac ellenőrizetlen adóügyi és pénzmosási szempontból is. Szerinte jelenleg kiváló a terep a csak félig legálisan működő pénzváltók számára, akik „optimalizálják” a társasági adójukat, illetve a befizetendő tranzakciós illetéket. Egy budapesti pénzváltótól tegnap azonban megtudtuk, hogy sem neki, sem kollégáinak nincs arról információja, mikortól kell online kasszát használniuk.

Pedig tavaly év végén a nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a pénztárgépek bevezetése egyértelmű siker, jelentős többletbevételt hozott a költségvetésnek. Hozzátette, az elektronikus számlarendszer bevezetésénél sokat várnak attól, ha az adóhatóság naprakész adatbázisokat tud vezetni, gyorsabban tud reagálni a papíron létező, majd eltűnő cégek számlázására, és így megakadályozza az adóvisszaélést. A minisztérium adatai szerint 2014-ben több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a forgalmi adó címén befolyt összeg, és ebből legalább 180-190 milliárd forint az online gépek használatából eredt.

Tavaly nyáron még Lázár János beszélt arról, hogy a nemzetgazdasági tárca a kormány elé viszi azt a kérdést, hogy a kaszinók miként kapcsolhatók be az online ellenőrzési rendszerbe. Ezt Varga Mihály is említette, de azóta sem derültek ki részletek erről a témáról sem. Lapunk tegnap kereste a minisztérium sajtóosztályát, hogy mikor várható előrelépés az említett területeken, de lapzártánkig nem érkezett válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.