Veszélyben a kéményseprők

Az adófizetőknek akár 8-9 milliárd forintjába is kerülhet a váltás.

Illés József
2016. 02. 10. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét nő a bizonytalanság a kéményseprők körében, mert továbbra sem derült ki egyértelműen, hogy melyiküket, mikor, és milyen feltételekkel veszi át a katasztrófavédelmi hatóság. A szakemberek jövőbeni alkalmazására csak bizonytalan ígéretek vannak, ezért az ágazatban dolgozók közül sokan attól tartanak, hogy júliustól elvesztik a munkájukat – nyilatkozta lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csaba elmondta: az üzletágban országszerte dolgozó mintegy 900-1000 szakember félelmeit fokozza, hogy február elején megkezdődött mintegy 400 tűzoltó kéményseprővé képzése. Emiatt a kéménytisztítási munkát végzők közül többen attól tartanak, hogy kiszorulnak a szakmából.

A belügyi tárca ugyanis valamennyi megyére meghatározta a betölthető kéményseprői állások számát. A szakemberek felvételekor pedig nem kizárt, hogy a katasztrófavédelem az újonnan kiképzett tűzoltókat részesíti majd előnyben. Az elnök megjegyezte: reméli, hogy legkésőbb a hónap végén tartandó szakmai fórumon választ kap az ágazat a hatóságoktól az átállással kapcsolatos nyitott kérdésekre.

Érdemes megjegyezni: egy-egy kéményseprő szakmai képzése 6-7 hónapos, 800-1000 órás országos képzési jegyzékben szereplő tanfolyam keretében történik, s az ilyen oktatások költsége a szakmai számítások szerint eléri a személyenkénti kétmillió forintot. Így a 400 szakember képzése jelentős összegű, mintegy 800 millió forint közpénzt emészt fel. Ehhez pedig hozzáadódik a sepréshez és az egyéb feladatokhoz szükséges eszközök, mérőberendezések beszerzése és a logisztikai rendszerek, például az új ügyfélszolgálati irodák kialakítása is, ami szakmai becslések szerint további 6-6,5 milliárd forint kiadással járhat. Egy tegnapi kormányhatározat egyébként 2,3 milliárd forint egyszeri, és 3 milliárd forint tartós átcsoportosításáról döntött a kéményseprői ellátás folyamatos biztosítására. Összességében tehát az adófizetőknek akár 8-9 milliárd forintjába is kerülhet a váltás. Eközben a kéményseprés júliustól tervezett ingyenessé tétele évente az átlagfogyasztóknak mindössze 1500-2000 forint megtakarítást hoz.

Mint ismert, a tavaly decemberben megalkotott úgynevezett kéményseprő-törvény január közepéig adott lehetőséget a megyei jogú önkormányzatoknak, hogy eldöntsék: július elejétől is maradnak az eddigi szolgáltatójuknál, vagy hathavi felmondási idővel szerződést bontanak, és az év közepétől a katasztrófavédelemre bízzák a kéményseprési teendőket. Az előírt határidőig 12 megye határozott úgy, hogy szerződést bont, és a jövőben a katasztrófavédelemtől kéri a szolgáltatást. Így becslések szerint ebben az évben csaknem hárommillió háztartás kerül át a mostani kéményseprő szolgáltatójától az államihoz. Idehaza a szakmai számítások szerint egyébként 4,5-5 millió üzemelő kémény működik.

Nem sok lehetőségük volt a helyhatóságoknak a választásra, miután július elejétől ingyenes lesz a kéményseprés. Így csak az a polgármesteri hivatal dönthet a magántársaságok megbízása mellett, amelyik képes lesz fizetni a szolgáltatásokért. A háztartásoknak ugyanis nem kell fizetniük, így a vállalkozások díjbevétel nélkül maradnak, s nem lesznek képesek önfenntartó módon működni.

A szakemberek több ellentmondásra is felhívták a figyelmet az új ágazati szabályozás januári bevezetésekor. Az egyik furcsaság az, hogy miközben a csak kétharmados parlamenti többséggel megváltoztatható önkormányzati törvény a polgármesteri hivatalok feladatává teszi azt, hogy gondoskodjanak a seprési szolgáltatások fenntartásáról, addig az új jogszabály a katasztrófavédelemre ruházza át ugyanezt a feladatkört a helyhatósági törvény módosítása nélkül.

A káoszt fokozza, hogy az új szabályozás rögzíti azt is: magánszemély tulajdonában lévő ingatlan esetében júliustól a szolgáltató az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban térítésmentesen végzi feladatait, a harmadik időpontban viszont a közszolgáltatási díj harminc százalékát meg kell fizetnie az ügyfélnek kiszállási díjként.

A cégek, intézmények esetében viszont továbbra is díjköteles marad a közszolgáltatás. Ez utóbbi pedig akkor okozhat gondot, ha egy füstelvezető rendszert működtetnek közösen magánszemélyek és cégek. Így kérdéses, hogy beszedhető-e a tisztítási díj – állítják szakértők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.