Káosz a kéményseprőknél

A katasztrófavédelemnek sem megfelelő szakemberei, sem eszközei nincsenek.

Illés József
2015. 12. 12. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosság zöme az első fél évben vélhetően nem engedi majd be a kéményseprőket, hogy ne kelljen kifizetnie a díjat. Ez viszont azt jelenti, hogy az év első felében a vállalkozások eleshetnek a bevételeik jelentős részétől, a második hat hónapban viszont annyi munka marad, amennyit nem tudnak majd elvégezni – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke.

Leikauf Tibor szerint a múlt héten elfogadott, a kéményseprők tevékenységét szabályozó törvény állandósítja a káoszt. Az elkövetkező években ugyanis vegyesen működik majd egymás mellett az állami és a vállalkozói szektor a kéményseprési ágazatban. A szolgáltatást részben a katasztrófavédelem veszi át, ám az a szakemberek szerint nincs felkészülve a feladatra.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke úgy véli: az új törvény egyik legnagyobb hibája, hogy nem határozza meg pontosan, kik végezhetnek seprési és fűtőrendszer-ellenőrzési munkákat.

Az ország egyes területein akár 2024-ig is megmaradhatnak a jelenleg is működő seprési vállalkozások, míg másutt már júliustól átkerülhetnek ezek a teendők a katasztrófavédelemhez. Miközben a szervezetnek nincsenek szakemberei és nincsenek megfelelő eszközei a teendők ellátásához – állítja Leikauf Tibor.

Egy-egy kéményseprő szakmai képzése jelenleg 6-7 hónapos, 800-1000 órás országos képzési jegyzékben szereplő tanfolyam keretében történik meg, és az ilyen oktatások költsége a szakmai számítások szerint eléri a személyenkénti kétmillió forintot. Így a képzés jelentős összegű közpénzt emészt majd fel. Ehhez pedig hozzáadódik a sepréshez és az egyéb feladatokhoz szükséges eszközök, mérőberendezések beszerzése, és a logisztikai rendszerek, például az ügyfélszolgálati irodák kialakítása is, ami további 6-6,5 milliárd forint kiadással járhat. Így az adófizetőknek összességében akár 8-9 milliárd forintjába is kerülhet a váltás. Ebbe az összegbe pedig azok az adófizetők is „beszállnak” majd, akiknek nincs is kéményük – jegyzik meg hozzáértők.

Eközben a kéményseprés tervezett ingyenessé tétele évente az átlag fogyasztóknak mindössze 1500-2000 forint megtakarítást hoz. A szakmai szövetség elnöke szerint az önkormányzatok kétszer is meggondolják majd, hogy felbontják-e a szerződést a mostani szolgáltatócégekkel, a többéves megállapodások felrúgása miatt ugyanis az esetek többségében tetemes kártérítést kell majd fizetniük. Ugyanakkor az új rendelet szerint a helyhatóság a hatályos közszolgáltatási szerződést nem hosszabbíthatja meg és nem köthet helyette újat.

Miközben a csak kétharmados parlamenti többséggel megváltoztatható önkormányzati törvény a polgármesteri hivatalok feladatává teszi azt, hogy gondoskodjanak a seprési szolgáltatások fenntartásáról. Ennek mond ellen a most elfogadott jogszabály azon pontja, amely a katasztrófavédelemre ruházza át a feladatkört.

A káoszt fokozza, hogy az új szabályozás rögzíti azt is: ha magánszemély tulajdonában lévő ingatlanról van szó, júliustól a szolgáltató az előzetes írásbeli értesítése szerinti első és második időpontban térítésmentesen végzi feladatait, a harmadik időpontban viszont a közszolgáltatási díj harminc százalékát meg kell fizetnie az ügyfélnek kiszállási díjként. Nem természetes személyek – cégek, intézmények – esetében viszont továbbra is díjköteles marad a közszolgáltatás. Ez utóbbi pedig akkor okozhat gondot, ha egy füstelvezető rendszert működtetnek közösen magánszemélyek és cégek. Így kérdéses, hogy beszedhető-e a tisztítási díj.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.