Kibúvót hagytak az MNB cégeinek az adatszolgáltatás alól

Noha alapítványaira igen, bizonyos cégeire nem érvényes a Kúria döntése.

MNO
2016. 04. 12. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, az Alkotmánybíróság március végén kimondta: minden közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. Ennek rendje és módja szerint a Magyar Nemzeti Bank végre hajlandó volt kiadni a Pallas Athéné alapítványok milliárdos vagyonáról szóló információkat.

A probléma ott kezdődik, hogy a Kúria csak az MNB-alapítványok adatainak eltitkolását minősítette az alaptörvénnyel ellentétesnek. A Világgazdaság rábukkant a jegybanktörvény módosításának átdolgozott tervezetében arra a részre, miszerint

a központi bank által legalább ötven százalék plusz egy részvény erejéig birtokolt cégekre ez nem érvényes.

Az indokolás lényege, hogy a nemzeti bank cégei is versenyezhetnek a piacon. Vagyis ha úgy ítélik meg, hogy a tőlük kért adatok nyilvánosságra kerülése pénzügyi vagy devizapolitikai érdeket sérthet, vagyis például fény derülhet üzleti titkokra, akkor megtagadhatják a kiadásukat. És itt jön a csavar: csupán egy cégnek, a Mark Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-nek vannak konkurensei, a többi monopolhelyzetben van.

Az már csak hab a tortán, hogy tervezet szerint az MNB-s vezetők fizetésemelése is marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.