Továbbra sem túl jók az orosz gazdaság kilátásai

Megerősítette Oroszország nem befektetési ajánlású, Ba1 szintű államkötvény-besorolását a Moody’s.

MTI
2016. 04. 23. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban közölte, hogy ezzel a döntéssel fejezte be az orosz szuverén adósbesorolás március 4-én bejelentett leminősítési felülvizsgálatát. A döntéshez fűzött indoklás szerint a Moody’s végül azért nem rontotta már most a minősítést, mert az orosz gazdaság a hatékony makroszintű gazdaságpolitikai intézkedések eredményeként ellenállóképesnek bizonyult az olajárak újabb esésével szemben. Emellett a folyamatban lévő költségvetési kiigazítás deficitcsökkentő hatása elégségesnek tűnik ahhoz, hogy a 2016–18-as időszakra várható hiányt a hazai tőkepiacról, illetve a költségvetési tartalékokból finanszírozni lehessen.

A negatív kilátás ugyanakkor azt tükrözi, hogy a Moody’s az általa érvényben tartott középtávú olajár-előrejelzések alapján az államháztartási megtakarítások további erózióját valószínűsíti. A hitelminősítő szerint a legutóbbi nagy frekvenciás, vagyis már rövid távon is mérhető reálgazdasági jelzőszámok – köztük az ipari termelés, valamint a szolgáltatási szektor, az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye – arra vallanak, hogy az orosz növekedés ismét beindul. Ennek hajtóereje elsősorban a nettó export lesz, amelynek kedvező, hogy a rubel effektív reálárfolyama az elmúlt két évben hozzávetőleg 30 százalékkal gyengült.

Mindezek alapján a Moody’s enyhítette az orosz gazdaság idei recessziójának mélységére adott előrejelzését, és a bruttó hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékos visszaesésével számol 2016-ban az eddigi prognózisában szereplő 2 százalékos csökkenés helyett. A cég a 2017–18-as időszakban, éves átlagban számolva már növekedést vár Oroszországban, feltételezve, hogy az orosz gazdaságot nem éri újabb cserearányromlási sokk.

A múlt héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is megerősítette Oroszország besorolásait. A Fitch még épphogy befektetési ajánlású, BBB– szintű hosszú távú államadós-besorolást tart érvényben Oroszországra, szintén negatív kilátással.

A döntéshez fűzött elemzésében ez a cég is 1,5 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt az orosz gazdaságban. A Fitch előrejelzése szerint a középtávú orosz növekedési potenciál sem éri el a 2 százalékot, jóllehet a BBB besorolási sávban szereplő szuverén adósok mediánértéke 3,3 százalék. Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja a befektetési ajánlású államadós-kategóriában. A Standard & Poor’s tavaly januárban, a Moody’s tavaly februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív – vagyis befektetésre már nem ajánlott – sávba.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából – a Fitch Ratings jobb besorolása ellenére – Oroszország nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető vagy sem. Sok alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfóliókban, és ez szűkíti az orosz szuverén befektetési eszközök potenciális külső vásárlóinak körét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.