Vetélytársat kap a magyar kötvényüzlet

Konkurenciát kapott a magyar letelepedésikötvény-üzlet: Málta olcsóbban kínálja új, állami programját.

Wiedemann Tamás
2016. 04. 26. 4:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, már külföldön is a magyar letelepedési programot másolják – persze nem abban, hogy egyszerű és olcsó a külföldieknek, miközben igen drága a magyar adófizetőknek. A tavaly augusztusban hozott, de most startoló új szabályok szerint Máltán letelepedési engedélyt kaphat az a külföldi, aki legalább 250 ezer euróért ötéves állampapírt vásárol. A szigetországban nem alkottak külön kötvényt a letelepedni szándékozóknak, bármilyen, euróalapú ötéves papírba befektethet a külföldi. Ezenfelül 30 ezer eurós díjat kell fizetnie az államnak is, és mellé egy legalább évi tízezer eurós albérletről is gondoskodnia kell a programban részt vevőknek.

Mint ismert, a magyar programban 300 ezer eurót kell a külföldinek fizetni, plusz 50-60 ezer eurós közvetítői díjat a közvetítőcégeknek. Egyes közvetítők még ennél is többet kérnek, miközben a családegyesítésért, ami a magyar jogszabályok szerint ingyenes lenne, további pénzt követelnek. Máltán a családegyesítés ingyenes.

Bejelentett címet is meg kell adni Magyarországon, de mivel a hazai szabályozás enyhén szólva is átláthatatlan, kérdéses, hogy ezért mennyit fizetnek a külföldiek. A sajtóban felröppent korábbi hírek szerint – amit azóta sem cáfoltak az érintettek – egy hazai ügyvédi irodának további ötezer eurót kell leszurkolni, amiért átveszi az elkészült engedélyeket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól (BÁH). Ezzel a magyar program – albérleti díjak nélkül – 355–365 ezer euróba kerül, a máltai program – szintén lakásbérlés nélkül – 330 ezer eurót kóstál, vagyis olcsóbb és átláthatóbb a magyar szabályozásnál. Előnye, hogy Málta az euróövezet tagja, miközben hátrány, hogy a magyar programmal szemben egyszer meg kell jelenni a szigetország hatósága előtt, és legalább százezer eurónyi külföldről származó jövedelmet kell igazolni. Ez egyébként logikus elvárás, hiszen befektetőkre, vagyis pénzes külföldiekre szabták a programot. Hazánk is a módosabb befektetőket célozta meg, bár ennek ellentmond, hogy hitelre is lehet magyar államkötvényt vásárolni, ami már kevésbé rímel a kezdeményezés eredeti szándékára.

Érdekesség, hogy Máltán nem írták elő törvényben, hogy csak és kizárólag közvetítő cégek forgalmazhatják az államkötvényt, emiatt hiába olcsóbb a magyar programnál, sokkal nagyobb bevétele származik az államnak, mint hazánkban. A szigetország 300 ezer euróért értékesít állampapírt, miközben 30 ezer euró kerül tisztán a költségvetésbe díjak formájában. Magyarországon az állam csak 271 ezer euróért ad el kötvényt, más bevétele nincs, a busás díjak az egy kivételével offshore hátterű cégeket gazdagítják. (A hazai papír diszkontjellege miatt kerül csak 271 ezer euróba, majd lejáratkor éri el a 300 ezer eurós névértéket.) Eközben hazánk brutális, a piaci árnál két és félszer nagyobb kamatot fizet, és ezt a pénzt nem a külföldi kapja, hanem a közvetítő cég. Máltán ezzel szemben piaci áron értékesítik a kötvényeket, és a kamatot a befektető kapja.

Ismert, a konstrukciót Rogán Antal javaslatára hozták létre, az egyik forgalmazó mögött pedig Habony Árpád tűnik fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.