Konkrét cégre szabták a pályázatot?

Furcsa szempontok alapján írta ki az NGM a magyar pavilon kialakítására vonatkozó pályázatot.

Wiedemann Tamás
2016. 06. 07. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa szempontok alapján írta ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kazah fővárosban, Asztanában jövőre megrendezendő világkiállítás magyar pavilonjának kialakítására vonatkozó pályázatát. A legfeljebb 195 millió forintos projekt, amely magában foglalja a kommunikációt, a piackutatást, a protokoll- és egyéb szervezéssel kapcsolatos feladatokat, leszűkíti a lehetséges pályázók körét. A szaktárca ugyanis kizárja azokat a cégeket, amelyeknek a „közbeszerzés tárgyából származó árbevétele eléri vagy meghaladja összesen a 70 millió forintot”. De a pályázat szempontjából az is gondot jelent, ha „az ajánlattevőnek az ajánlati felhívás feladásának napját megelőző legutolsó három lezárt üzleti évben elért – szintén áfa nélkül számított – teljes árbevétele nem éri el évente a 60 millió forintot”.

Vagyis a Varga Mihály vezette NGM szerint csak az a cég jelentkezhet, amelynek 60 millió forint felett, de 70 millió forint alatt van az előírás szerinti tevékenységből és időtartamban elért nettó árbevétele évente.

A kiírás szerint alkalmatlan az ajánlattevő a szerződés teljesítésére, amennyiben nem rendelkezik az eljárást megindító felhívás feladásától visszafelé számított 36 hónapban teljesített, a közbeszerzés tárgyára vonatkozó (kreatív tervezés és/vagy programtervezés és/vagy piackutatás) referenciákkal. Ezzel természetesen nem is lenne semmi probléma, ám azzal már lehet, hogy nem az a pályázó élvez előnyt, amelynek a legtöbb, hasonló tevékenységből származó referenciája van, hanem az, amelyik legfeljebb négy ilyet tud felmutatni.

A pályázat során az árazást ötpontos súlyozással veszi figyelembe a szaktárca, s ugyanennyit nyom a latban, ha a megfelelő szakembert vonják be a pályázatba. Összesen ötpontos súlyozást jelent olyan szakember bevonása, aki szert tett világkiállításon szerzett rendezvényszervezői gyakorlatra, és kazah gazdasági és/vagy kulturális programok szervezésében szerzett, legalább egyéves gyakorlatra, illetve bír kazah üzleti területen szerzett, szintén legalább egyéves üzletfejlesztési tapasztalattal.

Magyarország nem mondható a kifejezetten Kazahsztánra szakosodott cégek Mekkájának, bár az elmúlt években a keleti nyitás kormányzati politikának köszönhetően egyre többen személy tűnik fel mint lehetséges szakértő. Lapunk megkereste a kazah juhtenyésztésről szóló tanulmányt készítő cég vezető tisztségviselőjét. Horváth László lapunktól tudta meg, hogy az NGM kiírta a pályázatot, majd annyit mondott, a kollégái foglalkoznak az üggyel, ezért nem tudott válaszolni azon kérdésünkre, hogy részt vesz-e valamilyen formában a közbeszerzésen. Mint ismert, a Földművelésügyi Minisztérium összesen negyvenmillió forintot fizetett ki a kazah juhtenyésztésről, agrárlogisztikai fejlesztési lehetőségekről, a kazah talajművelésről és olajtartalmú növények neveléséről szóló tanulmányért a Horváth vezette Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-nek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.