Nem mindig kell itthon fizetni a közterheket

Külföldi munka: sokan kihasználják a kettős adóztatás elkerülésének lehetőségét.

Horváth Attila
2016. 08. 30. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően a vállalkozásokat védik a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények, amelyeknek régi, nemzetközi hagyományaik vannak, és az alapelveket a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) államai dolgozták ki. A probléma lényege: ha egyidejűleg két ország jogosult arra, hogy adót vessen ki egy bizonyos jövedelemre, fennáll a veszély, hogy mindketten megadóztatják – tudtuk meg Vadász Ivántól, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnökétől. Ennek elkerülése érdekében születtek meg ezek az úgynevezett modellegyezmények, ám kétségtelen, hogy sokan próbálnak visszaélni ezzel a lehetőséggel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nemrég részletes tájékoztatást adott honlapján a kettős adóztatás elkerüléséről a társasági adótörvényen belül. Megírták, alapvetően három eset lehetséges az elszámolásokban, attól függően, hogy a másik érintett állammal van-e hatályos kettős adóztatást kizáró egyezménye Magyarországnak. Az első eset az, ha a külföldi jövedelem nem egyezményes országból származik: ilyenkor a magyar adózási törvények vonatkoznak a bevételre.

Amennyiben a külföldi jövedelem egyezményes országból származik, és előírták a beszámítás módszerét, akkor a munkavégzés helye szerinti országban fizetett adó összegét beszámítják a lakhely szerinti országban fizetendő közteherbe. A harmadik eset az, ha a külföldi jövedelem egyezményes országból származik, és az egyezmény a mentesítés módszerét írja elő. Ilyenkor a munkavégzés helye szerinti országban keresett jövedelmet csakis a kérdéses állam adóztathatja meg, tehát a lakhely szerinti országban adómentes a jövedelem.

– A magyar helyzetre egyébként leginkább az jellemző, hogy a legtöbben nem ismerik a részleteket, sokan pedig azt gondolják, ha külföldön szereznek jövedelmet, akkor egyáltalán nem kell adózniuk. Pedig több mint hetven országgal van kidolgozott egyezményünk, amely a fenti módon meghatározza, hogyan kell elszámolni a jövedelemmel – mondta Vadász Iván.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.