Brüsszel megakadályozta 700 millió euró átutalását

A Közgép által feldobott aszfaltügy kiverte a biztosítékot az EU-ban.

MNO
2016. 09. 16. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál szerint az összes tagország hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Bizottság feloldja a 2007 és 2013 közötti útépítésekhez nyújtott uniós támogatások kifizetésének megszakítását, a pénz mégsem indult el Budapestre. A lap úgy értesült, hogy közvetlenül az átutalás előtt a regionális biztos állította le a kifizetést, és részletes indoklást kért a Lázár János által irányított Miniszterelnökségtől, immár a 2014 és 2020 közötti időszak közbeszerzési metódusáról. Az aszfaltkeverőügy kapcsán korábban mintegy 500 milliárd forintnyi beragadt támogatásról volt szó, a brüsszeli forrás most mintegy 700 millió euró átutalásának megakadását jelezte.

A hatéves ciklus útépítési pályázataiban a bírálati szempontok közé bevették a környezetterhelési értéket, ami a minél kisebb szén-monoxid-kibocsátást díjazza. Azonban ezzel a módszerrel a Közgép 10,4 milliárdos ajánlata sem volt elég ahhoz, hogy megelőzze a 14,8 milliárd forintért ajánlkozó Strabag–Hódút párost.

Az uniós irányelvek előírják a környezettudatos megközelítés preferálását – ezzel nincs is gond, viszont Brüsszelt zavarja, hogy diszkriminatívan sikerült alkalmazni. A feltételek közé csak az aszfalt szállítási távolsága került be, semmilyen más, az útépítéssel kapcsolatos anyag – mint a kő vagy a föld – mozgatása nem szempont. Így történhet az, hogy kétszer egysávos út kilométerenként 3 milliárd forintért, autópályaárban épül. 

A Világgazdaság szerint Brüsszelben vizsgálják azt, hogy Magyarország visszaesőnek számít-e, s ha igen, akkor az előző ciklus támogatását vissza lehet-e tartani az új ciklusban ismétlődő hasonló probléma miatt.

A Miniszterelnökség az üggyel kapcsolatos, hétfő reggel átküldött kérdésekre nem válaszolt a lapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.