Minden átutalást lát a jegybank

Hat-nyolc éve lebukhattak volna a csaló brókerek, ha odafigyel a pénzügyi felügyelet.

Hajdú Péter
2016. 09. 02. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, csak a pénzügyi felügyeletnek nem szúrt szemet, hogy a Quaestornál hosszú ideig egyfajta piramisjáték folyt. Pedig a piacon közszájon forgott, hogy a cég kitermelhetetlen hozamú, ködös fedezetű kötvényeket bocsát ki. Célellenőrzésekkel hat-nyolc évvel a bukás előtt le lehetett volna állítani az ügyfelek megkárosítását. Ezt a munkát segíthették volna azok a szoftverek, melyek kellő odafigyelés mellett időben jelzik a gyanús eseteket – nyilatkozta Torba Tamás közgazdász.

Ezek a szoftverek kiemelik azokat a tranzakciókat, pénzmozgásokat – a túlzottan nagy készpénzfelvételeket vagy átutalásokat, indokolatlanul magas hozamokat, kiugró részvénytranszfereket –, amelyek fel kell hogy keltsék a hatóság figyelmét. A bizonytalan hátterű vagy túlzottan bonyolult céghálót felépítő, esetleg a frissen létrehozott és nagy pénzzel rendelkező vállalkozások megjelenése is gyanút kell ébresszen a felügyeletben. Annál is inkább, mert a Viber-, illetve a bankok közötti átutalást végző Giro-rendszeren keresztül a jegybank illetékesei azt is láthatják, ha éppen külföldön vagy vidéken tanuló gyermekének utal némi zsebpénzt az ember, nem is beszélve a pénzügyi vállalkozások, brókercégek ügyleteiről. Megvan tehát az az informatikai háttér, amely alkalmas arra, hogy megfelelő odafigyeléssel rámutasson a pénzügyi rendszer gyanús pénzmozgásaira.

A másik, nagy port felvert brókerügyről, a Buda-Cash-esetről szólva a közgazdász elmondta, a cég olyan szerteágazó céghálót épített ki, amelynek számos eleme lehetőséget adott arra, hogy a brókercégként begyűjtött összeget más célokra fordítsa, s így károsítsa meg azokat, akik a cégnél fektették be pénzüket. Így nem csupán brókercégként működött, de üvegipari érdekeltsége is volt, Balaton melletti fejlesztésekbe és a devizakereskedelembe is beszállt. A céghez köthető Hungária Közraktár például be is dőlt, tehát már ott is trükközés folyt. S miután a szerteágazó céghálóban nem csak saját, de idegen – köztük sok ezer kisbefektető által a nagy hozam reményében befizetett – pénzt is kezeltek, mindenképpen indokolt lett volna már évekkel korábban kiemelt figyelmet fordítani a cég tevékenységére.

Egy másik, banki ügyekben jártas szakember arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy miután a brókerbotrányban külföldre is utaltak az ügyfelek pénzéből, ezek a tranzakciók mindenképpen kiemelt kockázatúak voltak, ezeket látnia, sőt figyelnie kellett az arra hivatott felügyeleti szerveknek. Arról is beszélt, hogy a kifejezetten a gyanús pénzmozgások felderítésére kifejlesztett szoftverek jelzik ugyan, ha a szokásos üzletmenettől eltérő tranzakcióra kerül sor, de intézkedni nem tudnak, ahhoz emberi beavatkozásra van szükség.

A szűk keresztmetszet általában a szürkeállomány szokott lenni, azaz hogy a megfelelő szellemi, elemzői kapacitással rendelkező emberhez jut-e el az információ. Még ennél is nagyobb kérdés azonban, hogy az információ birtokosa fel meri-e vállalni, hogy elindítsa az ellenőrzést. A megalapozott gyanú esetén ugyanis nagy létszámmal és azonnal helyszíni ellenőrzést kell elrendelni, hogy mielőbb leállítsák az esetleges törvénytelen folyamatokat. Az is kérdés, hogy miként kezeli azt a helyzetet az illetékes, amikor több jelzés érkezik, de kicsi a rendelkezésre álló vizsgálati csoport, hiszen el kell döntenie, hová szállnak ki ellenőrzésre.

Mindezek kapcsán megkérdeztük a jegybank felügyeleti részlegét, miként folyik náluk az ellenőrzés, mióta működik az ehhez szükséges informatikai rendszer, hogyan jár el gyanús pénzmozgás észlelése esetén, miként szabályozzák a tevékenységet a törvények, és miként tesz eleget a pénzmosás elleni nemzetközi egyezményben foglalt ellenőrzési kötelezettségnek, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.