Túl sok kedvezményt kapnak a multik Magyarországon

Róna Péter szerint a hatalmas összegű támogatások is hozzájárulnak a bérek alacsonyan tartásához.

Hajdú Péter
2016. 10. 24. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minap a Passauer Neue Pressének nyilatkozva Orbán Viktor egyebek között arról beszélt „ha Magyarországnak azt vetik a szemére, hogy csak pénzt fogadunk el az EU-tól, akkor ez sérti az önbecsülésünket, mivel ez csak az érem egyik oldala”. Az EU régi, gazdag tagállamai „nagyon sok pénzt keresnek Magyarországon és a magyarokon”, és a kohéziós alapok támogatásai csak részben ellensúlyozzák, hogy „a többi EU-ország hatalmas tőkéje legázol bennünket”.

Róna Péter közgazdász ennek kapcsán arról beszélt lapunknak, hogy éppen a multinacionális cégeknek adott állami támogatások erősíthetik a miniszterelnök által bírált folyamatot. A szakértő az OECD jelentésére hivatkozva elmondta, hazánkban 45 százalékkal magasabb a multinacionális cégeknek juttatott állami pénz, mint a másik három visegrádi ország átlaga. Ráadásul Róna Péter szerint e juttatások felhasználásának nyomon követése sem biztosított, így nem tudni, mire költik a kiválasztott multik. Az Oxfordi Egyetem oktatója arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a hatalmas összegű támogatások is hozzájárulnak a bérek alacsonyan tartásához.

– Ezenkívül az is hozzájárul az uniós és a regionális államokhoz képest lemaradó hazai keresetekhez, hogy az állam feltűnően sokat központosít a nemzeti jövedelemből. Ezen is sürgősen változtatni kellene – tette hozzá.

A magyarországi bérek nagyságát az is befolyásolja, hogy – éppen a betelepülő multik termelési szerkezete miatt – a tőke részesedése nagyobb a nemzeti jövedelemből, mint az Európai Unió átlaga, és így logikusan kevesebb jut a munkára. Végül az is jelentős probléma, hogy a bértábla alsó részein lévő rétegek keresete olyan alacsony, hogy abból nem tudják fogyasztásukkal a belső keresletet kellő mértékben növelni, aminek hatása érezhetően hiányzik a gazdasági növekedésből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.