Palkovics: Régen értek el ekkora sikert a szakszervezetek

A szakszervezetek tíz éve azért küzdenek, hogy a nettó minimálbér érje el a létminimumot.

MTI
2016. 11. 23. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: a szakszervezetek tíz éve azért küzdenek, hogy a nettó minimálbér érje el a létminimumot, a szakmunkás bérminimum pedig nagyobb mértékben növekedjen a minimálbérnél.

A kormány és a szociális partnerek között kedden létrejött megállapodása szerint jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a járulékok 5 százalékkal csökkennek, 2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok.

A szakszervezeti vezető szerint a megállapodás hozzájárul ahhoz, hogy a megbomlott munkaerőpiaci folyamatok belátható időn belül egyensúlyba kerüljenek.

Fontosnak nevezte Palkovics Imre, hogy a magyar szakképzett munkaerő megmaradjon a munkahelyén, szerinte a megbecsültséget a megélhetési feltételek biztosításával is meg kell adni.

A Munkástanácsok elnöke szólt arról, hogy a bérmegállapodás a magyar gazdaság versenyképességét is növeli, a vállalkozásoknál, így a kkv-knál is a bér nemcsak költség elsősorban, hanem hatékonysági kérdés is. A béremelés rákényszeríti a vállalkozásokat arra, hogy hatékonyabban szervezzék a legértékesebb elemet, az élő munkaerőt – mondta Palkovics Imre.

Korábban írtunk arról, hogy munkaadói oldalról nem látja optimistán „a bérek kapcsán hirtelen jött kormányzati felzárkóztatási ötletmegvalósítást” a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára. Horváth Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy csalóka az idei helyzet, mivel kedvező időjárás mellett lehet, hogy az utóbbi tíz év legjobb termésátlagait takarítottuk be, ez a kép azonban megcsal bennünket, hiszen az agráriumban 20-30 százalékos árcsökkenés tapasztalható, különösen a gabonaféléknél.

A Hír TV pedig Dávid Ferencet, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkárát kérdezte a béremelés hatásairól. A főtitkár úgy véli, elsősorban a multiknak kedvez a kormány és a szociális partnerek között létrejött bérmegállapodás. A videót itt tekintheti meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.