Jóval olcsóbb lehet a baromfi

Az élelmiszerboltosoknak nemcsak az áfakulcs csökkentésével kell megbirkózniuk, hanem a kötelező minimálbér-emeléssel is.

MNO
2016. 12. 27. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A friss áfaváltozások miatt jövőre csökken majd a baromfihús, a tojás, a friss tej, a vendéglátás egy részének és az internet-szolgáltatásnak az áfája – emlékeztetett a Blokk.com. A gazdasági szakportál megemlíti, hogy az élelmiszerboltosoknak nemcsak az áfakulcs csökkentésével kell megbirkózniuk, hanem a kötelező minimálbér-emeléssel is. Az utóbbi minden valószínűség szerint nehezebb feladat, mert nincs rá elég pénz, hiába a járulékcsökkentés. A minimálbérek emelése a beszállítókat és a vendéglátást is megrázza majd, így nyomja majd felfelé a költségeket és végső soron valamelyest az infláció egészét is.

A Blokk.com elemzése rámutat, a kötelező minimálbér-emelés akár üzletbezárással is járhat. A boltosoknak valahonnan elő kell teremteniük az emeléshez kellő pénzt, így előfordulhat, hogy aki szorult helyzetben van, az felhasználja az áfapénzt. Ezt a feltételezést alátámasztja, hogy a kiskereskedelemben a havi bruttó átlagkereset 164 ezer forint, a legalacsonyabb béreket az élelmiszerboltosok adják. Ráadásul az élelmiszerboltokban aki eladó, azaz nem árufeltöltő, vagy nem pénztáros és takarító, annak kötelező a szakképesítés is, tehát a magasabb szakmai bérminimum. Így itt sokkal nagyobb a kötelező legkisebb bér megugrása.

Jelenleg a baromfihús és a tojás áfája 27 százalék, a friss tejé viszont csak 18 százalék, tehát az árváltozásokat az új 5 százalékos áfakulcs mellett ennek figyelembevételével kell számolni. A vendéglátás és az internet áfája is 27 százalékról csökken 18 százalékra. Ez azt jelenti, hogy ahol 27-ről 5 százalékra csökken az áfa, ott a régi fogyasztói árhoz képest 22 százalékos lehet az árcsökkenés. A friss tej esetében 11 százalék árcsökkenés után kell kutakodni. A vendéglátáson és az internet-szolgáltatáson van a legkevesebb keresnivaló, 7 százalék – számolta össze a Blokk.com.

A portál szerint az év eleji árak változhatnak év közben is, és nem csak a minimálbér miatt. A nyers tej mint alapanyag felvásárlási ára tovább emelkedhet, a húsvéti ünnepek a tojás árát húzzák fel. A baromfi áfacsökkentése egyszerűbbnek ígérkezik a sertésénél, mivel húsa, vágási mellékterméke és belsősége is frissen, hűtve és fagyasztva, egyaránt 5 százalékkal adózik 2017-től. A sertésbelsőség ehhez képest például kimaradt az áfacsökkentésből egy évvel ezelőtt. A feldolgozott baromfikészítmények áfája, például a felvágottaké marad 27 százalék.

A tojás hivatalosan madártojást jelent, de főzve, tartósítva már nem csökken az áfája. A tojásnak több mérete is van, ennek megfelelően különböző árakkal találkozni a polcon, ráadásul nem csak a darabárat kell feltüntetni, hanem a kilós árat is. Nem tudni, hogy a vásárlók mennyire figyelnek oda a tojás kilós árára, mindenesetre a legfrissebb árfeltüntetési szabály, hogy március közepe tájékát követően a kilós egységárat ugyanolyan betűmérettel kell a polcon feltüntetni, mint a többit.

A friss tejek majd az 5 százalékos áfakulcs alá esnek, a hőkezelt tejek azonban nem.

A Blokk.com szerint a vendéglátás esete sem egyszerű. Helyben kell készülnie az ételnek, helyben is kell elfogyasztani, nem is akárhogyan: felszolgálva, ülve, asztalnál. Az önkiszolgáló étterem megúszta, ott is 5 százalékos lesz az áfa, de ha valaki el akarja vinni a vendéglátóhelyen rendelt ételt, vagy megrendeli interneten, már 27 százalék az áfakulcs. A munkahelyi vendéglátás 27 százalékos áfakulcsa nem csökken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.