Egységes áfacsökkentést sürgetnek a vendéglátók

2018-tól jövedelmezőségi gondot okozhat, ha a közétkeztetőké nem, csak az éttermek áfája csökken.

MTI
2016. 12. 15. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gál felidézte, hogy az éttermi ételek és a helyben készített, nem alkoholos italok vendéglátási áfakulcsa két lépcsőben csökken. 2017-től 18 százalékot, majd 2018-tól 5 százalékot kell befizetni. Ez viszont igazságtalan feltételeket teremt a közétkeztetőknek, így például a céges menzáknak. Nyilván ők így versenyhátrányba kerülnek, mert az áraikon 27 százalékos áfa lesz, de már akkor is gond lehet, ha valaki elviszi az ételét, mert az termékértékesítésnek számít. Ez a szegmens teljes leépüléséhez vezethet Gál Pál Zoltán szerint.

A megoldás az, hogy az egynemű szolgáltatásokat egységesen kezeljék, hiszen semmi nem indokolja a megkülönböztetést, ezért szükséges az egységes áfaszabályozás – mondta.

A VIMOSZ ezért az áfacsökkentés egységes kiterjesztését szeretné elérni. Önmagában az áfacsökkentés szerinte kifejezetten jót tesz a piacnak, mert nő a vállalkozások jövedelmezősége, ebből számottevő béremelést, eszközpótlást vagy karbantartást tudnak végrehajtani. Az sem utolsó szempont, hogy felzárkózhatnánk a külföldi országokhoz, mert eddig itthon volt a legmagasabb az áfakulcs az EU-ban (de a világon is az élvonalban van.) Luxemburgban például az adó mértéke az ágazatban 3 százalék – mondta.

György László, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza szerint a kereskedelmi vendéglátás áfacsökkentése jóval nagyobb áfabevétel-kiesést jelent a költségvetésnek, mint a közétkeztetésé. Utóbbi arányaiban sokkal kisebb szegmens. Az áfacsökkentés más pozitív hatással is járna: a helyi élelmiszeripar és agrárium fejlődéséhez vezetne, és több munkalehetőséget kínálna az alacsony végzettségűeknek.

A közétkeztetésnek napi 1,5-2 millió fogyasztója van, a piaca 200 milliárd forintos, nagy tömegeket érint jelentős foglalkoztatási hatással – közölte György, aki szerint a közétkeztetési terhek mérséklése 21 milliárd forintot jelentene. Ehhez képest majd 125 milliárd forintos költségvetési bevétel esik ki a vendéglátásból.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.