OECD: Nagyon sok vesztese lenne az alapjövedelemnek

A gazdasági szervezet szerint a szociális juttatásokban részesülők nagyon rosszul járnának.

MN
2017. 05. 26. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az alapjövedelemmel azok járnának jól, akik az alsó középosztályhoz tartoznak, de azért van akkora bevételük, hogy ne részesüljenek a Nyugat-Európa-szerte nagyon is bőkezű szociális juttatásokból” – mondta a Hvg.hu beszámolója szerint Michael Forster, aki a 34 tagállamot, köztük Magyarországot is tömörítő, párizsi székhelyű szervezet kutatását irányította.

Felmérésük kiindulópontja az volt, hogy minden nagykorú alanyi jogon havi 465 eurót kapna, míg a 18 évnél fiatalabbak havonta 100 eurót. Fontos az is, hogy az alapjövedelem helyettesítene minden más szociális segélyt vagy juttatást.

A kutatásból kiderült: az alapjövedelem bevezetése hátrányosan érintené a korkedvezményes nyugdíjasokat és a munkanélkülieket is. Kevesebb bevételhez jutnának azok a minimálbéren élő családok, amelyek a kereset mellett lakbértámogatást, családi pótlékot, iskolakezdési segélyt és még sok más juttatást is kapnak.

Az OECD szerint a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével a vizsgált országok közül háromban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Finnországban nőne a szegénységben élők aránya, és Olaszországban változatlan maradna. A nemzetközi gazdasági szervezet tehát nem javasolja az alapjövedelmet, illetve csak alacsonyabb összeggel és sok más kísérő intézkedéssel tartaná elfogadhatónak, de egy ilyen bonyolult rendszer iszonyatosan növelné a bürokráciát, és persze plusz költségvetési kiadásokkal is járna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.