Rövidített nyitva tartás, elbocsátások – létükért küzdenek a kisboltok

Sok falusi Coop-bolt az életéért harcol. A Tesco ugyan tagadja az átszervezés hírét, ám tárgyal a szakszervezettel.

Bodacz Péter
2018. 01. 30. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a Tescónál indult átszervezés folytán sajtóértesülések szerint akár még elbocsátások is lehetnek, addig a vidéki boltokban a munkaerőhiány jelenti a legfőbb kihívást a bérek kitermelése mellett. Mint arról a kormánypárti Magyar Idők beszámolt, az anyavállalat utasítására újabb átszervezés zajlik a magyarországi Tescónál; a vevőszolgálatok munkaköreinek összevonása több száz dolgozót érinthet a hipermarketekben, közülük lesz, akinek megszűnik a munkája az áruházláncnál. Az átszervezést az anyaországban, valamint a kelet-közép-európai Tesco Európa-csoport valamennyi tagjánál végrehajtják: hazánkban például megszűnik a vevőszolgálati specialista munkakör.

A Tesco Globál Zrt. bár a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy az átszervezés csak a Tesco angliai üzletágát érinti, nincsen hatással a magyarországi működésre. Mindennek ugyanakkor ellentmond lapunk azon értesülése, ami szerint tegnap a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete vezetői szintű egyeztetésen vett részt az üzletlánc törökbálinti központjában. Az ügyben többször is kerestük a Karsai Zoltánt, a KASZ elnökét, ám cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk. 

Mindeközben egyre komolyabb bajban vannak a vidéki Coop-üzletek: a Blokkk.com kereskedelmi szakportál cikke szerint egyre több olyan üzlet van, amely hétfő mellett kedden és szerdán is zárva tart, mivel nem tudja kigazdálkodni a mindennapi nyitva tartáshoz szükséges bevételt. A nem márkázott egységekkel együtt ötezer üzletből álló, összesen mintegy 30 ezer embert foglalkoztató hálózat körülbelül ötven boltja nem nyit ki mindennap, jellemzően az északkelet-magyarországi falvakban, ahol a fizetőképes kereslet lényegesen kisebb, mint egy városban. Az okok között sejthető, hogy a 2016-os bruttó 129 ezer forintról 2018-ra 181 ezer forintra, azaz 40 százalékkal emelte meg a kormány a garantált bérminimumot, miközben a vidéki településeken nagyobb számban élnek olyanok – például nyugdíjasok és közmunkások –, akik kimaradnak a fogyasztást növelő béremelésekből.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára lapunk érdeklődésére kifejtette: a vidéki kisboltokat is érinti az általános munkaerőhiány és az elvándorlás, ráadásul a szakképzett munkaerőit igénylő feladatkörök relatíve magasabb béreit sem könnyű kigazdálkodni az alacsony forgalmú falusi üzletekben. Ám a csökkentett idejű nyitva tartás, illetve a részmunkaidős foglalkoztatás hosszú évtizedekre visszanyúló gyakorlat a falusi boltoknál, hiszen az alacsonyabb forgalom, illetve a helyi vásárlási szokások kielégítésére elég reggel és délután kinyitni néhány órára. – A fokozódó elvándorlás és a munkaerőhiány ugyanakkor érzékelhetően nehezíti a helyzetet – fejtette ki Vámos György, megjegyezve: jelenleg nincs pontos adat arra vonatkozóan, hogy hány vidéki bolt tart zárva a hét bizonyos napjain.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.