TeleNER: Mészáros Lőrinc érdeklődése nem véletlen – vevőkeringő a Telenor körül

A miniszterelnök bizalmasának kezében lévő Konzum is ajánlatot tehetett a távközlési társaság megvásárlására.

Bodacz Péter
2018. 02. 01. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és nagyvállalkozó cége, a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. is bejelentkezett a Telenorra – értesült a Portfólió.hu. Információik szerint a társaság nem kötelező érvényű ajánlatot tett, így a tőkepiaci előírások alapján a tőzsdén is jelen lévő cégnek egyelőre nincs bejelentési kötelezettsége. Jászai Gellért, a Konzum elnöke nem erősítette meg a portál értesülését, annyit viszont közölt, hogy a tőzsdei csoport egyik kiemelt akvizíciós, illetve fejlesztési területe az informatikai-telekommunikációs szektor. Ebbe a stratégiába a tevékenysége miatt a Telenor esetleges megvásárlása is beleilleszkedik.

Több hónapnyi piaci találgatás után a norvég állam többségi tulajdonában lévő Telenor hivatalosan is elismerte múlt pénteken, hogy önkéntes és kötelezettség nélküli vételi ajánlatot kapott kelet-közép-európai érdekeltségeire, amelyekbe a magyar, a bolgár, a szerb és a montenegrói cég tartozik bele. Az ajánlattevő kilétével kapcsolatban nem közölt részleteket a társaság, piaci értesülések szólnak arról azonban, hogy az amerikai KKR befektetési alap, valamint az orosz–holland Veon nemzetközi telekommunikációs cég is érdeklődést mutat. A Konzum Nyrt. – nem megerősített, de nem is cáfolt – ajánlattétele ugyanakkor annak fényében különösen érdekes, hogy Lázár János kancelláriaminiszter a közelmúltban egy lakossági fórumon kijelentette: ha a Fidesz nyeri a tavaszi választást, akkor újra napirendre kerül az állami mobilszolgáltató kérdése.

Ugyanakkor az ügyben továbbra is rengeteg a kérdőjel: nem tudni például, hogy a Telenor egyenként is eladná-e a leányvállalatokat, vagy csak csomagban. A piaci vélemények inkább utóbbi megoldást tartják a valószínűbbnek, és ha a Konzum volna a befutó, úgy a hazai leánycéget később akár az állam is megvásárolhatná, és ezzel teljesülne a kormány terve. Persze az is elképzelhető, hogy Mészáros Lőrinc nem adná tovább a távközlési céget (cégeket), hanem „piaci” szolgáltatóként vinne minden állami megbízást. Lehetséges, hogy csak véletlen egybeesés, de a kilátásba helyezett ügylettel kapcsolatban nem elhanyagolható esemény, hogy a Gazdasági Versenyhivatal épp a napokban tartott házkutatást a Magyar Telekom és a Telenor székházában. A hivatal gyanúja szerint a két szolgáltató egyeztetéseket folytatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által 2014-ben lefolytatott frekvencia-árverésen. Az eljárás pedig nyilvánvalóan rontja a Telenor helyzetét, és erősíti a potenciális vevők alkupozícióit.

Egy, neve említésének mellőzését kérő ágazati szakértő lapunknak elmondta, egy köztulajdonban lévő mobilszolgáltatónak akár még értelme is lehet, túl azon, hogy újabb állami kifizetőhely jönne létre. Hiszen a különböző hivatalok, önkormányzatok, államigazgatási szervek és hatóságok a piacról vásárolják a távközlési szolgáltatást, évente sok milliárd forintért. Mint megjegyezte, az európai piacon nem volna egyedülálló a távközlésben való állami szerepvállalás, hiszen a Telenor többségi tulajdonosa a norvég állam. Hasonló a helyzet a Magyar Telekom anyacégével, a Deutsche Telekommal is, amiben a német állam az egyik fő tulajdonos.

A térségben működő vállalatok eladásának az lehet az oka, hogy csoportszinten nem túl jelentős a négy ország: a Telenor 176 millió előfizetéséből hazánkban és a Balkánon 9,6 millió van, ez a teljes előfizetői bázis 5,5 százaléka (Magyarországon 3,1, Bulgáriában 3,2, Szerbiában és Montenegróban pedig 3,3 millió előfizetője van a társaságnak). Mind a négy államban jelentősen csökkent az előfizetések száma az elmúlt években, a legfrissebb adatok szerint 2015 elejéhez képest Magyarországon 147 ezer, Bulgáriában 581 ezer, Szerbiában és Montenegróban pedig 229 ezer előfizetést veszített a Telenor. A Portfólió úgy becsüli, a cég magyarországi részének ára valahol 235 milliárd és 325 milliárd forint között lehet. A teljes csomagról szóló óvatos becslések kétmilliárd euró, azaz bő 600 milliárd forint körüli összegről szólnak. Ha a Konzum – esetleg az állam – volna mind a négy Telenor-leány tulajdonosa, az hasonló befolyást jelentene a távközlési piacon, mint amilyen szerepet a Mol játszik a közép-európai olajiparban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.