Akadnak még tennivalók a dízelautók szabályozásával

Magyar Nemzet
2019. 02. 08. 9:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dízelbotrány 2015-ös kezdete óta ugyan szigorodtak a gépjárművek károsanyag-kibocsátására vonatkozó uniós jogszabályok, azonban előfordulhat, hogy a frissen bevezetett vizsgálati rendszerek kijátszására is új megoldásokat találnak a gyártók – figyelmeztetett az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke. Emlékeztettek arra – idézte a testület közleményét a távirati iroda –, hogy a dízelbotrány arra ösztönözte az Európai Uniót, hogy felgyorsítsa a károsanyag-kibocsátás terén már elindult jogalkotási kezdeményezéseket, illetve új lépéseket tegyen.

A járművek uniós kibocsátás-ellenőrzési rendszere is számos ponton módosult. Hozzátették viszont, hogy mivel több új szabály még nem lépett hatályba, korai lenne értékelni, hogy megoldódtak-e a problémák, illetve már most több nehézség mutatkozik az új vizsgálati rendszerrel. A számvevők szerint jobb hatást lehetett volna elérni, ha a 168 mg/km-es határérték helyett az eredetileg javasolt, 128 mg/km-es átmeneti nitrogén-oxid-kibocsátási határértéket fogadták volna el az új dízelmotoros gépjárműveknél.

Az Európai Bizottság immár felülvizsgálhatja a nemzeti típusjóváhagyó hatóságok munkáját, maga is vizsgálhat járműveket, visszavonhat vagy felfüggeszthet típusjóváhagyásokat, és szankciókat szabhat ki. A forgalomban lévő járművek vizsgálata immár kötelező a tagállamokban, és ilyen vizsgálatot már érdekelt harmadik felek is végezhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.