Akár már a héten jöhet a felminősítés

Egyre nagyobb az érdeklődés a magyar gazdasági modell iránt, miután Magyarország legfontosabb gazdasági mutatói az elmúlt években rendre az uniós rangsor elején álltak.

Rácz Gergő
2019. 02. 14. 10:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy nemzetközi hitelminősítők is elismerték, hogy transzparensek és megbízhatóak a gazdasági mutatóink – közölte tegnap a Pénzügyminisztérium (PM), Gion Gábor államtitkár londoni tárgyalásairól beszámoló közleményében. A három nagy hitelminősítővel – Fitch Ratings, Moody's Investors, Standard & Poor's – folytatott megbeszélésekből kiderült, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a magyar gazdasági modell iránt, miután Magyarország legfontosabb gazdasági mutatói az elmúlt években rendre az uniós rangsor elején álltak.

A PM közlése szerint a hitelminősítők jellemzően az államadósság drasztikusabb csökkentését várnák el. – Ám ez sem befolyásolhatja Magyarország egyik legfontosabb és évek óta változatlan gazdasági célkitűzését, amely szerint mind a négy gazdasági mutatót folyamatos egyensúlyban kell tartani. E szóban forgó gazdaságpolitika eredményes – hangsúlyozta Gion Gábor. – Az államadósság jövőre hetven százalék alá, 2022 végére pedig hatvan százalékra eshet vissza.

A pénzügyi tárca államtitkára felidézte, hogy 2011-ben még 81 százalék volt az államadósság mértéke. A 10 százalékpontnyi csökkenés nagyléptékűnek számít, különösen úgy, hogy ugyanebben az időszakban az Európai Unió tagországainak átlagosan csupán 1,6 százalékponttal lett kevesebb az adósságuk. Az EU átlaga így most valamivel nyolcvan százalék alatt van, tehát magasabb az adósságuk, mint a miénk.

A több mint négyszázalékos mértékű gazdasági növekedés, csökkenő államadóssággal, fegyelmezett költségvetés mellett korlátozott – három százalék alatti – inflációval együtt, rendkívül ritka együttállás – jegyezte meg Gion Gábor. Ezt az egyensúlyi helyzetet a kormány mindenképpen szeretné fenntartani, még akkor is, ha a hitelminősítők ennél gyorsabb államadósság-csökkentést várnak el – tette hozzá a pénzügyi államtitkár.

Mint ismeretes, Magyarország jelenleg befektetésre ajánlott kategóriá-ban van mind a három nagy minősítőnél, noha a piaci vélekedések szerint a mostani besorolásunk túl alacsony ahhoz képest, amit a tényleges gazdasági mutatók jeleznek. – Úgy véljük, teljesítettük a felminősítés feltételeit. A pénzügyi stabilitás javult a legutóbbi felülvizsgálat óta – írta tegnap Virovácz Péter, az ING elemzője. Idén elsőként a Standard & Poor's dönthet, amely magyar idő szerint péntek éjjel hozhatja nyilvánosságra idei első ütemezett felülvizsgálatának eredményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.