Erősödik a központi szerep

A Nemzetközi Beruházási Bank székhelyének áthelyezése Magyarországra tovább erősíti hazánk és Budapest nemzetközi pénzügyi központi szerepét — hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter azt követően, hogy Nyikolaj Koszovval, a nemzetközi pénzintézet elnökével aláírta az erről szóló egyezményt Budapesten.

Horváth Éva
2019. 02. 06. 9:32
VARGA Mihály
Nyikolaj Koszov NBB-elnök és Varga Mihály tárcavezető aláírják a megállapodást Fotó: Pénzügyminisztérium Forrás: MTI/Pénzügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos előnnyel jár mind a nemzetközi pénzintézet, mind Magyarország számára a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székhelyének áthelyezéséről szóló döntés. A folyamat egyszersmind új lehetőségeket teremt a részvényeseknek, valamint a magyar pénzügyi és gazdasági élet szereplőinek – idézte a távirati iroda a pénzügyi tárca vezetőjét. Varga Mihály rámutatott: az új központ létrehozásával az NBB hatékonyabban kapcsolódhat be az európai pénzügyi-gazdasági életbe, széles körű kapcsolatrendszert építhet ki az európai pénzintézetekkel és más nemzetközi fejlesztési bankokkal.

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy az NBB székhelyének áthelyezése egy 2015 óta tartó folyamat eredménye, amelynek során Magyarország részvényessé vált a nemzetközi pénzintézetben, sőt mára a harmadik legnagyobb tulajdonosa lett. A döntésről a legmagasabb szinten, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozóján egyeztettek. Varga Mihály kiemelte: jelenleg öt nagy nemzetközi fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-euró­pai régióban. Így az NBB székhelyének Budapestre költözése jelentős előrelépés és elismerés a magyar gazdaságpolitikának.

Nyikolaj Koszov NBB-elnök és Varga Mihály tárcavezető aláírják a megállapodást
Fotó: MTI/Pénzügyminisztérium

Nyikolaj Koszov, a bank elnöke a lépést történelmi jelentőségűnek nevezte. Kiemelte, hogy a részvényesek azért is döntöttek a költözés mellett, mert a magyarországi székhely lehetőséget biztosít a beruházási bank számára, hogy továbbfejlessze kapcsola­tait a nemzetközi pénzügyi partnerekkel és növelje a hitelminősítők bizalmát.

Az NBB az elmúlt három év alatt százmillió euró hitelt helyezett ki a magyar gazdaságba. A bank tavalyi mérlegfőösszege mintegy 1,2 mil­liárd eurót tett ki, szemben a 2017. évi közel 1,1 milliárddal. Ezzel párhuzamosan a nemzetközi bank nettó hitelállománya a 2017-es 664 millió euróról 2018-ban 753 millió euróra bővült.

kevesebb kínai befektetés

Az EY adatai szerint 2018-ban a kínai befektetők 27 milliárd eurót fordítottak akvizíciókra és vállalati részesedések felvásárlására Európában, mintegy felét a 2017-esnek. Az ázsiai invesztí­ciók fő célpontja tavaly is Németország és Nagy-Britannia volt, előbbi esetében azonban a befektetések ötödével csökkentek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.