Gyűlnek a fellegek a Danske-ügyben

A hónap elején Észtország lényegé­ben kidobta a Danske Bank helyi leányvállalatát, mivel a pénzintézet a pénzpiaci történelem egyik, ha nem legnagyobb értékű visszaélés-sorozatának középpontjába került. A skandináv bankrendszeren túl az ügy nemzetközi vonatkozásai miatt az Egyesült Államokon keresztül a német bankrendszerre is súlyos csapást mérhet.

Rácz Gergő
2019. 02. 23. 14:44
Banking watchdog FSA orders Danske Bank to close Estonian branch over money laundering scandal
A hitelintézet 230 milliárd dollárt igyekezhetett tisztára mosni közvetítőkön keresztül Fotó: VALDA KALNINA Forrás: MTI/EPA/Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Finantsinspektsioon, Észtország pénzpiaci felügyelete a napokban felszólította a dán Danske Bankot, hogy zárja be helyi leányvállalatát, miután a cég jó eséllyel minden idők legnagyobb értékű pénzpiaci csalásának központi szereplője volt. Kilvar Kessler, az észt felügyelet vezetője szerint a Danske Bank éveken keresztül aláásta az ország pénzpiacának hitelességét, és ezen az is csak keveset segít, hogy a bank végül beismerte tetteit.

A dán pénzintézet akkor került a figyelem középpontjába, amikor a hatóságokban felmerült a gyanú, hogy az észt üzletág közreműködik volt szovjet tagállamokból jövő, kétes eredetű pénzek tisztára mosásában. Végleges összesítés még nincs, de a becslések szerint az ügyben 230 milliárd dollárt igyekezhettek nemzetközi közvetítőcsatornákon keresztül tisztára mosni. A Danskénál válaszként változtattak a cégvezetésen. Több más skandináv pénzintézet is jelentős esést tapasztalt a részvényárfolyamaiban közvetítői érintettségük nyomán. Ez azonban látszólag nem kelt különösebb aggodalmakat Dániában, a Bloomberg február eleji beszámolója szerint Jesper Nielsen megbízott cégvezető szerint a cégnél nem kell számítani az éves jutalmak számottevő visszaesésére, az esetleges csökkenésnek is inkább a pia­ci kereskedés, semmint a nemzetközi botrány lehet a kiváltó oka.

Bár a Danske-botrány áttételei már eddig is megjelentek számos más banknál, az ügy súlya és kiterjedtsége még most sem teljesen felbecsülhető. Egyebek mellett a Deutsche Bank is közvetített a tranzakciós folyamatban, aminek célja az volt, hogy a tisztára mosandó összegeket – amelyek jellem­zően posztszocialista országokban lévő ügyfelek bizonytalan forrású vagyonából származtak – amerikai dollárra váltsák. A bank vezetése azzal védekezett, hogy ők mindössze a Danske Bank közvetítő partnereként jártak el, a pénzek forrásának, illetve azok törvényességének vizsgálata a feladó, ebben az esetben a dán partner felelőssége.

A hitelintézet 230 milliárd dollárt igyekezhetett tisztára mosni közvetítőkön keresztül Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina

Ezzel együtt az amerikai bankpiaci szabályozó és a jegybank szerepét ellátó Federal Reserve (Fed) vizsgálatot indított a Deutsche Bank ellen. Ugyan később a pénzintézet azt állította, hogy az amerikai hatóságok mindössze információkat kértek, az ügy semmiképp nem vet jó fényt a világ tizenötödik, egyben Németország legjelentősebb bankjára. A Deutsche Bank ráadásul régóta bajban van. Jelen állás szerint a cégvezetés az idei év közepére összeolvadással emelkedne felül évek óta tartó veszteséghalmozó időszakán. A kiszemelt partner a korábbi mentőcsomag eredményeként részben német állami tulajdonban lévő Commerzbank.

A piaci spekulációk szerint a német kormányzat még a májusi európai parlamenti választások előtt letudná az ország két legnagyobb bankjának egyesülését, amivel mindenképp egy piaci monstrum jönne létre. A terv megítélésének kétségtelenül rosszat tesz a Deutsche esetleges érintettsége a Danske-botrányban, különösen mivel elsőre nehezen hihető, hogy ilyen nagyságrendű pénzmozgásoknál nem firtatta a pénz forrásának törvényességét.

A piaci versenyt féltők pedig eleve ellenzik az ügyeletet, mivel azzal aránytalan piaci erőfölény jöhet létre az Európai Unió legerősebb gazdaságában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.