ITM: ősszel indulhat az egységes közlekedési jegyrendszer próbaüzeme

Megkezdődött a Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer (HKIR) kivitelezése, a próbaüzem első üteme már októberben megkezdődhet egy regionális közlekedési központban – közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 02. 13. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint 2020 nyarára az egész országban működhet az egységes elektronikus jegyrendszer a helyközi közösségi közlekedésben. A projektet a Közlekedéstudományi Intézet és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. konzorciuma 17,8 milliárd forintból, uniós társfinanszírozással valósítja meg.

A fejlesztéssel egy nemzetközi szinten is egyedülálló, integrált, komplex rendszer jön létre Magyarországon, amelynek része a valós idejű, interneten és mobiltelefonon is elérhető utastájékoztatás.

A helyközi szolgáltatók meglévő rendszereinek és eszközeinek beépítésével létrejön a közösségi közlekedésben egységesen használható elektronikus jegy.

A műszaki feltételek megléte esetén az országos rendszerhez a helyi szolgáltatók is csatlakozhatnak, ezzel háztól-házig megvalósul az „egyjegyes” utazás.

Forgalmi zavar és rendkívüli esemény esetén a szolgáltatók felett álló országos forgalomirányító gondoskodik az utasok biztonságos és minél kényelmesebb továbbszállításáról.

Az utazási kedvezmények jogszerű igénybevételének igazolására is alkalmasak lesznek a már használatban lévő elektronikus kártyák, mint például az e-személyi – közölte a tárca.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.